Полицията задържа разследващ журналист край протеста без обяснение. Обвини го, че чупил пейки, после го скри от сводката

Александра Маркарян 08 август 2020 в 10:15 10143 1

Полицията е задържала двама души, включително разследващ журналист, край протестната барикада на "Орлов мост" тази нощ без никакво обяснение, обвинила ги е, че са чупили пейки, а след това е скрила за арестите - в сутрешния ѝ брифинг за деня съобщение за тях нямаше. Такава информацията появи след огласяването на случая от медии на брифинг на СДВР в 16 ч., на който бе съобщено, че "две лица" били отведени в полицейското управление за "проверка за съпричастност за извършени хулигански действия в района на "Орлов мост".

За случилото се разказаха рано сутринта потърпевшите Николай Стайков - разследващ журналист от Антикорупционния фонд, и Александър Радков, с когото се запознали на площада покрай разследванията на Стайков.

"С него се заговорихме на протестите, беше гледал филмите на АКФ и си говорихме за тях. Цялото му име научих едва при задържането ни", споделя журналистът.

Към 3 ч. след полунощ двамата отиват към паркинга на Националния стадион "Васил Левски", защото там се струпват повече и повече полицаи. По думите на Стайков - 100, 200 души. Обръщат се и тръгват обратно към барикадата. Вървят по тротоара на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" покрай плексигласовото заграждение край езерото "Ариана", когато чуват тупуркане зад гърбовете си. Полиция.

"Дръпнаха ме отзад. Него го удариха два, три пъти. Мен директно ме закопчаха с белезници", разказва Стайков пред OFFNews. За всичко това не дават никакви обяснения. 

Връщат ги на паркинга, където стоят с белезници трийсетина минути. Отново няма обяснение. Униформените казват само, че им ги предали да ги пазят. После ги откарват в Четвърто районно полицейско управление, където двамата разбират, че били трошили пейки. Такива в района на задържането няма, а Стайков казва пред OFFNews: "Не съм пипал пейка, освен за да положа уморени задни части" и то не там, а по принцип.

Пита полицаите чии са сведенията, че са трошили пейки. Отговор няма и Стайков отказва да подпише заповедта за задържането на основание "данни за повреждане на пейки и друго имущество", защото не е трошил нищо, камо ли несъществуващи пейки. "Заявих, че няма да сложа подписа си под категорично невярно твърдение", обосновава се журналистът.

Заповедта е подписана от свидетел от РПУ-то. Той не получава копие от нея.

В РПУ-то подписва декларация за запознаване с правата му при задържане, протокол за обиск за претърсване, едно полицейско разпореждане и протокол за предупреждение в един екземпляр. Дава писмени сведения, че нищо от “данните” не е вярно и че е бил там изцяло като пасивен наблюдател.

Някъде там полицията разбира какво точно е направила и отстъпва: след подписването на документите задържаните можели да се обадят на адвокат и близки, но да преценят дали да го правят, защо тя нямало да се възползва от възможността за максималния 24-часов срок за задържане.

Последният документ, който Стайков подписва, гласи, че задържането е прекратено. Часът е към 5:30.

"Ще го кажа съвсем ясно - задържането беше тотално неправомерно, явно изглеждахме като лесни жертви за отчитане в протоколите и чак след като разбраха след установяване на самоличността, че ще осъмнат с медии пред прозорците, решиха да ни освободят по максимално бърз начин", коментира Стайков.

Разказа на двамата вижте тук:

Той обмисля обжалване на заповедта за задържане.

По-късно днес фондация "Антикорупционен фонд" разпространи позицията си по случая, в която се казва, че иска пълно разследване на издадената заповед за задържане на журналиста и съосновател на организацията Николай Стайков.

"Всяка полицейска заповед трябва да бъде правно състоятелна и солидно аргументирана, защото другото име на случайното задържане е полицейски произвол”, заяви директорът на АКФ Бойко Станкушев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

08.08 2020 в 11:26

....хем биеш и задържаш невинни и слаби хора,хем наемаш малки бъдещи мутрички,да бият невинни хора и журналисти....какво падение...срам ме е заради вас управници,а най-вече ме е срам от лидерите Борисов,Симеонов и Каракачанов...махайте се безсрамници...позорите българския род...