Плашат със затвор екипа на Навални, изнесъл уликите от хотелската стая

OFFNews 18 септември 2020 в 16:56 5387 4

Руският опозиционер Алексей Навални е поел отровата "Новичок", която е била върху гърлото на бутилка в хотела в Томск преди да тръгне към летището. Това съобщава в свое разследване руското независимо издание "Проект", а версията се потвърждава и от съратниците на Навални от "Фонда за борба с корупцията".

На 4 септември Der Spiegel съобщи, че следи от "Новичок" са открити на гърлото на бутилката от която е пил Навални, а също така и в кръвта, урината и кожата на политика. Бутилката е запазена от близките на политика и са успели да я транспортират със самолета изпратен от германска неправителствена организация до Омск, за да транспортира Навални за лечение в Германия. Че следите са от "Новичок" беше потвърдено от лаборатории от Франции и Швеция. 

Екипът на ФБК е бил настанен в Томск в хотел Xander. Към летището заедно с Навални са тръгнали прес-секретарят Кира Ярмиш и помощникът му Иля Пахомов. В хотела са останали юристът Владлен Лос, операторът Павел Зеленский и двамата главни разследващи от фонда Георгий Албуров и Мария Певчих, тъй като е трябвало да довършат работата си по филма за местните политици от управляващата партия "Единна Русия".

Вижте тази публикация в Instagram.

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая “бутылка с «Новичком»”, ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества. Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа. Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды. Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео. Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не “слегка заболел”, не “перегрелся” и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще две лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

Публикация, споделена от Алексей Навальный (@navalny) на

Около 10 часа сутринта, томско време, самолетът със загубилия съзнание Алексей Навални се приземява в Омск. Другарите му, които в момента закусват в ресторант Velve решават да съберат всичко, което може да има отношение към отравянето. "Защото в Русия със сигурност нямаше да разследват отравянето", обяснява Албуров.

В интервю пред руската секция на BBC Мария Певчих - "най-тайнствената сътрудница на Навални" разказва, че след като са успели да убедят ръководството на хотела да бъдат допуснати в стаята използвана от политика, те са събрали с ръкавици "всичко до което човек може да се докосне". Бутилките и другите потенциални улики за отравяне са били скрити в багажа на работещите във ФБК, те са стигнали с кола първо до Новосибирск, а от там със самолет до Томск. Певчих и съпругата на Навални - Олга са се качили на медицинския самолет и така бутилките са стигнали до Германия. Мария разказва, че въпреки, че тя не е била от журналистите появяващи се в кадър в разследвания тя също е била следена от службите, за което е разбрала от кадри, на които се вижда как си хвърля боклука, показани по държавните телевизии и близки до властта медии. Семейството и е подложено на тормоз от медиите на "готвача на Путин" - Евгений Пригожин.

Междувременно Кремъл заяви днес, че бутилката с вода, намерена в хотелската стая на опозиционния лидер Алексей Навални, е можела да послужи като доказателство по случая, но негови поддръжници са я изнесли от Русия. "Не можем да обясним това, защото, както знаете, тази бутилка, ако наистина е съществувала, е била отнесена в Германия или някъде другаде. Следователно нещо, което е можело да се превърне в доказателство за отравяне, за съжаление е било изнесено. Това (поражда) допълнителен въпрос: Защо?", заяви говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

"В тази история има твърде много абсурди, за да се приеме нечия дума за факт", каза той. 

Публикация в държавата агенция "РИА Новости" твърди, че близките изнесли уликите ги заплашва затвор от 7 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

18.09 2020 в 21:20

Ебати упорството с тоя новичок, един отровен не умре. Да беха тровили с цианкалий щеше да е по успешно

77927

1

El Commandante

18.09 2020 в 17:19

Абсолютни тинтири минтири, не вярвам да е останал некой тъпак който да вярва на тея измишльотини.