Групата 'Бетономорие' с протестен лагер пред президентството, иска вето заради къмпингуването

Последна промяна на 17 юни 2019 в 11:14 1101 0

Двадесет организации обединени в група "Бетономорие" ще излязат 20 юни на протестен лагер за вето пред президентството. Събитието се подкрепя от инициативен комитет кемпер-общество, съобщиха инициаторите.

Днес гражданската група внася при президента своите искания по отношение на Закона и Черноморието. Те са с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. Заедно с тях организациите обосновават искането си за вето със следните проблеми на гласувания законопроект и настояват за среща с президента.

• Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента;

• Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие;

• Законопроектът ограничава правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация;

• Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.

• Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип, предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

В съобщението се допълва, че от Асоциация на парковете в България внасят обосновано становище за вето върху чл. 24 в и чл. 30 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, като в задълбочена аргументация засяга конституционното задължение и отговорност на държавата да осигурява такова законодателство, което да гарантира осъществяването на правата по чл. 15 и 55 от Конституцията, а грижата за околната среда е задължителна на всички нива на правна регулация и казва, че противното не съответства на разбирането за правовия характер на държавата. (Решение № 12 ОТ 28 ноември 2013 Г. по КД № 9 ОТ 2013г.).

Становището подчертава и чл. 55 от Конституцията, с който се гарантира основното право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда, в съответствие с установените стандарти и нормативи, както и задължението им да опазват околната среда. Обосновката на искането за вето се опира и на постановеното, съгласно Червена книга на България, том. 3 издание на БАН от 2015 г. и посочените отрицателно действащи фактори за четирите вида дюни: „Интензивно развитие на туризма и урбанизацията, замърсяване на плажната ивица и дюните…”. Като необходими мерки за възстановяване и опазване, Червената книга посочва: Прекратяване на застрояването, урбанизацията и деградацията на запазените дюни и плажове по Черноморието, ограничаване на туристическия натиск, управление на защитените зони, се казва в становището.

В разрез с конституционният принцип на правовата държава, становището подчертава, че в ЗУЧК съществува единствено определение на пясъчни дюни, а не различните видове дюни. Липсата на яснота, къде гражданите и юридическите лица ще бъдат глобявани и санкционирани и къде не, прави текста на чл. 30 неясен и неточен, оставяйки широко поле за различни и противоречиви тълкувания и прилагане, което противоречи на разпоредбата на чл.4 ал.1 на Конституцията.

По отношение на чл. 24 от Асоциацията на парковете счита, че законодателят, ограничавайки средствата за придвижване в обхвата на черноморското крайбрежие, като изключва кемперите и караваните, нарушава принципа за свободно придвижване на територията на страната залегнал в чл. 45 ал.1 на Конституцията на Р. България. Това право може да се ограничи само на основания за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Със забраната на поставянето на палатки и шатри на всички места извън тези, определени по реда на чл. 10а, от които изрично са изключени категоризираните къмпинги, законодателят практически е забранил тяхното използване и по този начин е нарушил разпоредбите на чл.17 на Конституцията, защитаващ правото на частната собственост и чл. 19 ал.3, задължаващи закона да закриля инвестициите и стопанската дейност на гражданите.

В социалните мрежи и на страницата на събитието на Бетономорие се отчита остро негодувание от създадения строг регламент за хората, които обичат къмпинг - културата и които не нараняват или замърсяват околната среда, а в същото време пред очите ни хотели с мащабна площ, се разполагат директно върху дюни и непосредствено до вълните. Гражданите искат регламентирана възможност за граждански сигнали и гарантирани остри санкции срещу увреждащите средата, а не срещу една единствена група любители на туризма близо до природата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !