Епидемията у нас: В търговищкото ковид-отделение има 2-ма пациенти, в кюстендилските - над 70

OFFNews 12 февруари 2021 в 12:15 1209 0

В ковид-отделението на търговищката многопрофилна болница в момента има двама пациенти, съобщи пред БНР директорът на лечебното заведение д-р Иван Светулков. Градът е с най-ниско разпространение на инфекцията стана ясно и от статистиката за заболяемостта у нас, която представи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на вчерашния брифинг.

Здравните власти нямат обяснение за голямата разлика в броя заразени в различните области, но Търговище отбелязва относително постоянство с нисък ръст на инфекцията от началото на пандемията. В града предстои откриването на лаборатория за PCR тестове, която ще може да обработва около 50 проби дневно.

За разлика от Търговище, Пазарджик е в червената зона. Макар областният управител Стефан Митрев да твърди, че нови ограничителни мерки засега не се налагат, за последните 5 дни в местната болница са приети нови 60 пациенти с коронавирус. Разкритите допълнителни легла са 95, готови за прием на ковид-болни са и останалите лечебни заведения в града. Заболяемостта в района е 181 на 100 000 души. От началото на седмицата МБАЛ Пазарджик поема и пациентите от Велинград заради изчерпване на леглата там. Тенденцията за ръст на заразени се запазва, хоспитализираните са с 30% повече.

Най-критична е ситуацията в Кюстендил. Ако заболеваемостта мине 500 на 100 000 души, ще бъдат предприети и други ограничителни мерки, твърди местният щаб.

В болницата в града има настанени над 70 души с коронавирус. Главният лекар Александър Величков посочва, че разпространението на заразата става на семейно-битов принцип.

„Заразяват се цели семейства, техни родственици, баби, дядовци. Заразяват се на самото работно място, където не се носят маски.“

Въпреки че от няколко дни маските на открито в града са задължителни местните коментират, че няма контрол и всеки прави каквото си иска. Други споделят, че имат възможност да си купят само евтини маски, "които не вършат никаква работа".

В момента в Кюстендил заболяемостта е над 300 на 100 000 души население. Според областния управител Виктор Янев, ако цифрата надхвърли 500 на 100 000 е възможен частичен локдаун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!