Доц. Любомир Киров: Безумно е децата, чиито близки са уязвими от коронавируса, да учат дистанционно

Според председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари само деца с онкозаболявания трябва да се освобождават от училище

OFFNews 08 септември 2020 в 15:56 3493 0

Снимка Архив

Механизмът деца, чиито близки са със съпътстващи заболявания и са уязвими от коронавируса, да бъдат освобождавани от присъствени учебни занятия, няма да проработи, каза по БНР доц. Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари по БНР по повод предстоящото откриване на учебната година.

Не сме видели и подобен документ и списък на заболяванията. Няма да бъде работещо. Ако това го има някъде разписано – това е най-безумната мярка, за която аз някога съм чувал, коментира доц. Киров и допълни - Ако едно такова дете се спре от училище, означавали това, че то изобщо ще бъде изолирано от външния свят?

Тук няма какво да прави личният лекар – ако детето иска да пази тези възрастни хора и те да се пазят от него – трябва да използват личните предпазни средства, както и досега. Възрастните задължително трябва да носят маска, убеден е специалистът.

Освобождаването от учебни занятия трябва да става при деца със злокачествени заболявания преди всичко, деца които са на химиотерапия или на имуносупресори“, 

Според него не е нормално на децата да се налага мнение, че носенето на маски, дистанцията, са нещо добро и нормално, както и че дистанционната форма на обучение е нещо добро, трябва ясно да се обясни на децата, че това са временни мерки“, коментира той.

По повод това, че личният лекар да има право да освобождава дете от присъствие в училище заради епидемията от коронавирус, и ако детето е със заболяване, доц. Киров посочи, че и сега, когато едно дете е на лечение, което потиска имунната му система, е добре то да е изолирано и да учи в дома си и това се прави.

„Но ако заболяването е астма, защо това дете да не ходи на училище – последните публикации показаха, че астмата не е рисков фактор за заболяването COVID-19, както беше обявено в началото на пандемията.

Приемът на кортикостероиди също не е противопоказание да не ходи ученикът на училище, уточни той.

Личните лекари не са хората, които трябва да решат едно дете да не ходи на училище – категоричен е председателят на общопрактикуващите лекари.

„Не това е начинът и тези, които са сътворили такава мярка, ще трябва да я променят. Личните лекари могат да освободят дете от училище, ако има заболяване. Другото, което е задължение на личните лекари, е да поясняват как да се предпазват всички от пандемията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!