Прокуратурата не дала коли, малък трактор и косачка на Бюрото за защита

OFFNews 02 ноември 2021 в 10:55 1506 0

Бюрото за защита, което отскоро премина на подчинение от главния прокурор към министъра на правосъдието, работи без напрежение и трусове. 

Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Иван Демерджиев. Той коментира и делото за прехвърлянето на имуществото на Бюрото към министерството, образувано в Конституционния съд по искане на главния прокурор.

Ако наистина въпросът с прехвърляне на имущество от Бюрото е толкова важен, че да се превръща в конституционен проблем, за мен възниква въпросът, защо толкова вещи са извадени от това имущество и са разпредели в различни структури на прокуратурата. Става дума за над 15 автомобила и други вещи, включително косачка и малък трактор. Те са били зачислени на Бюрото и сега не се предават на министерството. От една страна се поддържа тезата, че въпросът с имуществото е конституционен, от друга се твърди, че Бюрото може да е в министерството, но без имуществото“, обясни министър Демерджиев. 

Той припомни, че до 2014 година, когато Бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас автомобили и по-евтини вещи, са се охранявали два пъти повече лица от сега, когато има скъпи автомобили и техника. „Тези вещи са за защита на свидетели, не за обслужване на този, който управлява Бюрото. И никой в министерството няма да ги ползва не по предназначение“, допълни министърът.
Той бе категоричен, че няма трусове и напрежение в Бюрото. „Не знам защо се насажда напрежение, каквото липсва. Взаимодействието между служителите му и Главна дирекция „Охрана“ ще повиши нивото на професионализъм и в двете структури, и те строго и стриктно ще спазват закона“, каза Демерджиев.

Министърът коментира и залегналите реформи в сферата на правосъдието в Плана за възстановяване и устойчивост. Той беше категоричен, че именно Европейската комисия е поставила темата за разрешаване на въпроса с отговорността на главния прокурор, както и за възможността за обжалване на отказите да се образуват досъдебни производства. „Тези въпроси се намират в Плана и са развити по инициатива на ЕК. Първият призив на Комисията беше да бъдем по-решителни в мерките, които разписваме. Това е възможност да се постави началото на редица необратими процеси, които в крайна сметка да решат проблеми, натрупани в годините. Реакцията е положителна, работим интензивно“, заяви министър Демерджиев.

Той допълни, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост идва с изискването България да вземе мерки за върховенството на правото: „Европейската комисия поставя пред нас изискването върховенството на правото и неговото спазване да стане залог за получаването на милиарди. Реформите в сферата на правосъдието са цената за тези милиарди. ЕК повече не иска да чака реформи иска да ги види приведени в действие.“

По негови думи българските депутати, които ще приведат разписаните мерки в действие, трябва да знаят, че тези реформи не са самоволно разписани, а са плод на очакванията и изискванията на европейските ни партньори. Той допълни, че кабинетът не е залагал реформи, които касаят конституционната рамка, защото подобна промяна изисква повече време, тежък дебат и по-големи мнозинства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!