Ексклузивно Паралелното преброяване: ''Възраждане'' изпревари БСП, Янев влиза, а ИТН - не (обновена)

"Ще те увòлна, щото си п*** голем!" Или как Пешко от Козлодуй за втори път се изплъзна на Темида

Юлиан Христов Последна промяна на 13 февруари 2018 в 12:00 20075 1

'Ще те увòлна, щото си п*** голем!' Или как Пешко от Козлодуй за втори път се изплъзна на Темида

Уволненият и след това възстановен на работа шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов за втори път се изплъзна на правосъдието, след като прокуратурата отново отказа да го разследва заради отправените от него заплахи срещу полицаи.

Той стана главен герой във видеоклип, в който демонстрира власт над униформени полицаи в Козлодуй, като ги обижда и заплашва в Районното управление в града. Гневът на Караджов беше провокиран от това, че на 14 срещу 15 февруари 2017 година полицаите си позволили да съставят акт на негов приятел, който бил спипан да шофира пиян с 1,6 промила алкохол. "Срещата" на шефа на охраната в АЕЦ-а с полицаите е документирана с видеозапис от единия от заплашваните - Димитър Манов.

Въпреки че записът беше предоставен на Районната прокуратура в Козлодуй, тя за втори път отказа да повдигне обвинения за хулиганство. Както и първия път, с последното постановление от 1 декември 2017 г. прокурор Геновева Георгиева-Рашева е прекратила проверката за престъпление от общ характер. Това става само месец, след като съдът възстанови Караджов на работа. 

Освен че поведението на шефа на физическата охрана в АЕЦ-а беше определено като "скандално" и "безпардонно" от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и по разпореждане на премиера Бойко Борисов той беше отстранен от работа, няколко институции откриха наличието на данни за извършено престъпление.

На 14 септември 2017 година Окръжната прокуратура във Враца излезе със заключение, че има достатъчно доказателства за извършено хулиганство по смисъла на чл. 325 на Наказателния кодекс, за което се предвиждат до пет години затвор. Като основно доказателство за това се посочва наличието на видеозапис, който първоначално Районната прокуратура отказа да приобщи към делото и заради това отказа да образува досъдебно производство. Прокуратурата във Враца дори стигна по-далеч, като констатира, че записът е бил изгледан от началници в ОДМВР-Враца и в АЕЦ "Козлодуй", но това не довело до приобщаването на видеото със заплахи като доказателство. 

Със съдебното решение, с което Караджов беше възстановен на работа, също се посочва, че има данни за извършено от него престъпление. Съдия Галя Петрешкова от Козлодуйския районен съд заключава, че от записа с Пешко "става ясно, че лицето е в нетрезво състояние, използва обидни и нецензурни думи към длъжностно лице". 

С друго решение от 8 февруари тази година Административният съд във Враца коментира, че въпросният запис е бил наличен и изгледан от няколко души на ръководни постове, но въпреки това първоначално не е предоставен на прокуратурата. 

Въпросното дело е образувано по жалба на Аспарух Максимов - по онова време началник на управлението в АЕЦ "Козлодуй", който, след като сезира прокуратурата за заплахите на Караджов към полицай през нощта на 14 срещу 15 февруари 2017 г., е наказан от тогавашния директор на Областната дирекция на МВР - Враца Димитър Газибарски. Максимов оспорва това наказание и в началото на този месец съдът приема аргументите му и решава, че той е наказан неправомерно. 

В решението се посочва, че освен Димитър Газибарски, но също и началникът на управление "Сигурност" в АЕЦ-а Тодор Георгиев (прекият началник на Пешко Караджов) и началникът на охраната на МВР в РПУ на АЕЦ Петьо Ризов са изгледали видеото непосредствено след инцидента, но въпреки това не са предприели мерки да сезират компетентните институции. 

В съдебното решение се цитират и резултатите от проверка по разпореждане на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Според констатациите в нея на 14 срещу 15 февруари в управлението на МВР в град Козлодуй Пешко Караджов "разпоредил на полицейските служители Д. Д. и В.М. да прекратят изготвянето на  АУАН (Акт за установяване на административно нарушение).

Направил опит да издърпа документите от Д. (полицаят, който съставял акта на приятеля на Караджов, бел. ред.) и след като не успял да ги вземе, започнал да отправя заплахи към ** М. (полицаят, който направил записа с обидите на Караджов, бел. ред.) за уволнение и че ще го сравни със земята, ако напише акт на неговия приятел. Отправил му е и различни обидни квалификации. Свидетели на арогантното поведение на К. били ** И.И. – назначен в наряд на ***, ** И.П.– *** и И.П. * в ***, който съгласно цитирания по-горе план за взаимодействие между двете РУ е бил на смяна в РУ – *** със задача охрана на защитен свидетел.

Постановлението, с което прокуратурата отказва за втори път да разследва Пешко Караджов, не е публично и не е ясно какви са изложените в него мотиви и защо прокурор Рашева не се е съобразила с видеото от инцидента. Първоначалният ѝ отказ за разследване срещу Караджов беше мотивирано с факта, че деянието е извършено в тъмната част от денонощието и затова заплахата за обществения ред не била голяма. На случката свидетели били само четирима полицаи, но не и други хора, които да възприемат поведението на Пешко Караджов като заплаха:

Считам, че същото не е нарушило по особено груб начин обществения ред, с оглед на обстоятелството, че е станало в късната част на денонощието, не е станало достояние на широк кръг лица, които да бъдат възмутени от поведението на Пешко Караджов, по-скоро същият е реализирал действията, чрез които е реализирал състава на дребно хулиганство, което е следвало да бъде санкционирано по предвидения законов ред на Указ за борба с дребното хулиганство, което не е сторено.

Отказът тогава беше аргументиран въпреки показанията на четирима полицаи за неправомерното поведение на Караджов. Тогава прокурорката коментира и кадри от охранителни камери, от които ставало ясно, че Караджов жестикулира и разговаря с полицай, но тъй като записът не е със звук, не ставало ясно за какво точно си говорят двамата.

_____

Стенограма от разговора между Караджов и полицая:

Караджов: Ти полицай няма да бъдеш. Бъди сигурен, гарантирам ти, че няма да бъдеш полицай. Поне в това, което аз подписвам... аз подписвам договор.
Полицай: Добре.
Караджов: Няма добре. Ей, голем пе***ас си.
Полицай: Не мислите ли, че ме обиждате?
Караджов: Не, не те обиждам. Не те обиждам, а си точно такъв. Казвам ти, защото знам за какво става на въпрос. Ще дойдат и ще ти го кажат на очите. Предният път ти казах, простих ти. На тоя, който ти е карал дървата без пари 10 години, ти му направи акт.
Полицай: Без пари ми карал дърва?
Караджов: Карал ти е дърва без пари, гаранция...
Полицай: Аз имам документи...
Караджов: Какви документи имаш, бе? Махай се оттука, бе. Много си малък, ти казах, много си малък. Много си малък.
Полицай: Добре.
Караджов към трети човек: Не съм съгласен със съдржанието на акта. Г-н... ми е искал подкуп. Напиши това, което аз ти казвам. А тебе ще те сирна до земята. Ти утре няма да бъдеш полицай.
Санкционираният шофьор: Ама какво нарушение извърших, та да ме спирате, бе?
Караджов: Къде си го спрял?
Полицай: На шосето.
Шофьор: Какво?
Караджов: Къде, на шосето? Къде?
Полицай: До Блок 11.
Караджов: Къде, че нещо не мога да се...
Полицай: На подлеза...
Караджов: Ей, аз ти казвам, ти си бита карта. Ама толкова много бита карта си.
Полицай: Ок.
Караджов: Какво окей, кей, кей. Не стига, че толкова много съм ти помогнал. И у Мизия, и у тва... Аз. А ти се правиш на педерас.
Полицай: Аз?
Караджов: Да, ти, ти, точно ти. Казвам ти го, ей го, пред колегите ти го казвам. Не ме гледай като такова... Не е време да му звъня на директора сега. Обаче ти казвам, ти си вече бита карта. Втори път ми правиш на мен... Аз ти плащам на теб, аз съм подписал за заплатата ти. Ти си никой. Казвам ти, ти си никой. Втори път ми правиш... трети път няма да има.

После Караджов провежда телефонен разговор, от който се чува: пе***аси у това полицейско управление не искам. За втори път ми прави това нещо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12172

1

sawall

23.02 2018 в 17:36

С една дума селската мафия е здраво срасла и с трите власти във Враца, а сигурно и в други градове и села. Ясна работата...