Критиките за медийната среда в доклада на ЕК не са критики към правителството, обяви Захариева

OFFNews 13 ноември 2018 в 17:40 3194 1

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Екатерина Захариева определи излезлия днес доклад на Европейската комисия за България като позитивен и обективен, но посочи, че работата по препоръките на ЕК продължава. 

За критиките на ЕК за медийната среда у нас и конкретно медийните атаки към съдии Захариева посочи, че не ги приема като критики към правителството.

Констатацията за влошаване на медийната среда у нас не е предмет на доклада, каза Захариева и допълни, че я разглежда като призив. 

"Становището ни е, че наистина съдебната система и полицията, аз така разбирам призива, трябва е да бъдат оставени да си вършат работата спокойно. Българското правителство няма как да оказва влияние, защото това ще бъде цензура, никога не сме си го позволявали, на българските медии. Ще цитирам, нашият премиер е казвал, че това е отговорност на самите медии, включително и за това да се въздържат от автоцензура", подчерта Захариева.

"Искам да благодаря на ЕК и комисарите, които са работили по този доклад. Считам, че той наистина отразява обективно стремежа на всички институции, отговорни са провеждане на реформа в правосъдната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие", коментира Захариева.

Тя посочи, че според доклада в последната година България е продължила усилията си да изпълни препоръките на ЕК, като според Комисията някои от тях са вече изпълнени - независимост на съдебната власт, правната рамка и организираната престъпност, а за останалите три мониторингът продължава, но в тях е постигнат напредък.

Захариева обясни, че три от показателите са временно затворени, но се говори за временно затваряне, защото за окончателно трябва да има окончателно затваряне на целия механизъм. 

Вицепремиерът посочи, че работата по препоръките на ЕК не е спирала и позитивният доклад не успокоява, а мотивира за продължаване със същото темпо на съдебната реформа. 

По всички препоръки имаме много ясен план – работим по тях и ако трябва да се актуализира, то това ще се направи. Докладът показва, че имаме законовата база и органите са извършили правилните реформи. Има не лоши резултати и по разследването на корупцията. Нека да направим така всички заедно, че следващата година този механизъм да приключи, коментира Захариева. 

"Всяка година този доклад се интерпретира и се използва и за политически цели. Но ми се иска вместо да го използваме да се обвиняваме кой какво е свършил, и кой какво – не, да видим като държава какво се направили и да се обединим заедно – включително и президентската институция, за да може българските граждани да ни имат доверие. Докладът е положителен, така че който и както да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат", посочи Захариева в отговор на журналистически въпрос.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева също определи доклада като положителен, като посочи, че по трите показателя, по които наблюдението продължава, е постигнат значителен напредък и препоръките са близо до изпълнение. 

„ЕК отбелязва, че новият състав на ВСС се е установил в управленската си роля в дух на професионализъм и добро сътрудничество. Оценено е и засилването на районните инспекторати и предотвратяване на корупцията в областта на обществените поръчки“, посочи Цачева. 

Вътрешният министър Младен Маринов коментира дадената в доклада оценка за борбата с организираната престъпност. 

Той посочи, че приема положителната оценка като обективна и като резултат на положените през годините усилия и взаимодействието с международните служби. 

Маринов заяви, че МВР е направило стъпки за укрепване на капацитета на ГДБОП, в това число през последната година е укрепен капацитетът за борба с корупцията и прането на пари, както и по отношение на киберсигурността. 

"В международен план службата работи изключително добре, ползва се с доверие от всички партньорски служби и по тази причина ефективно противодейства на организираната престъпност", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!