Докладът на ЕК: Напредък има, мониторингът продължава, медийната среда се влошава

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2018 в 16:00 4708 2

Снимка EK

Франс Тимерманс

Европейската комисия обяви, че България е изпълнила част от 17-те препоръки от мониторинговия доклад от януари 2017 г. в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Изпълнението на други препоръки е в ход, поради което мониторингът ще продължи. Изразява се увереност, че преди края на мандата на настоящата Европейска комисия механизмът за наблюдение ще приключи.

За пръв път обаче Еврокомисията изказва загриженост за медийната среда у нас. В доклада се отбелязва значително влошаване в българската медийна среда през последните години, което рискува да ограничи достъпа на гражданите до информация и може да има отрицателно въздействие върху независимостта на съдебната система чрез медийни атаки към съдии.

"В по-широк смисъл, способността на медиите, както и на гражданското общество, да държат управляващите отговорни да се отчитат в плуралистична среда, свободна от натиск, е важен фундамент за постигане на реформите, обхванати от МСП, както и за по-добро управление като цяло", пише Комисията.

В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки. Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.

През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г., посочва ЕК. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: „В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия“.

Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен. За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11619

1

Комита

13.11 2018 в 16:15

Всъщност, след като дадоха на Домусчиев 200 млн. лева по плана "Юнкер", защо не? Сигурно ГЕРБ отчисляват част от кражбите към въпросния пияндурник с исшиаса. Нема друго обяснение.