Роботи убийци? Бъдещето вече е тук (видео)

Георги А. Ангелов 16 октомври 2021 в 09:15 8034 1

Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество. Това е първият закона на роботиката, формулиран от фантаста Айзък Азимов. Това правило дори е част от етичните правила на британските научни съвети, които решават на кой научен проект да се даде държавно финансиране.

Но реалността е друга. Роботите убийци вече съществуват и въпрос на време да започнат да “вършеят” на бойното поле. Дори има “обосновани предположения”, че машини за убийства с изкуствен интелект вече са използвани при бойни операции и то успешно.

“Ако съществува робот, някой се е опитал да го въоръжи”, така Брайън Хийтър перифразира законите на Айзимов в Techcrunch.com

Вниманието по тази тема беше привлечено преди дни от четириногия робот тип Quadrupedal Unmanned Ground Vehicles (Q-UGV - четириноги безпилотни наземни превозни средства бел. авт.), представено от SWORD International. “Кучето робот” може да носи на гърба си дистанционно управлявана пушка. Продуктът е наречен SPUR (Special Purpose Unmanned Rifle) или безпилотната пушка със специално предназначение. Състои се от 6,5-милиметрова пушка Creedmore на оръжейната компания SWORD International, монтирана на четириногия безпилотен робот на Ghost Robotics. Стандартната версия на робота се използва, като платформа от няколко оръжейни фирми по целия свят. От сайта на производителя се вижда, че с “кучето” експериментират армиите на САЩ, Австралия и Израел. Немската оръжейна компания Rheinmetall също експериментира с тази платформа. Досега стандартната употреба на четириногия робот обаче беше за разузнавателни и патрулиращи функции в среда, която може да е опасна за човек, като бойно поле, минирани пространства или сгради в които се предполага, че има въоръжени терористи.

SPUR е вероятно първaта подобна система с прикрепено реално оръжие. “Кучето” с пушка беше представено на годишния конгрес на американската армия във Вашингтон.

Все още е ясно колко боеприпаси съдържа оръжието и колко трудно може да бъде презареждането му. От SWORD International твърдят, че на оръжието може да се дава дистанционна команда за изстрелване на първия патрон от незаредено състояние, почистване на патронника и "обезопасяване" на оръжието. То може да води прецизна стрелба на разстояние до 1200 метра и според рекламата на производителя може да стреля и денем и нощем. Производителят предлага оръжието с монтирани много по-мощни “пушки”. “SWORD Defense Systems SPUR е бъдещето на безпилотните оръжейни системи и това бъдеще е сега”, твърди още рекламата.

Не е ясно и доколко автономно е въоръженото “куче” и доколко използва изкуствен интелект. Рекламни видеа на Ghost Robotics показват, че роботът може да патрулира автономно до пет часа, дори в тежки условия като блата или сняг. Също така може да изкачва стълби. При предишни тестове, които ВВС на САЩ са провеждали с невъоръжени Q-UGV, операторите са използвали Android Team Awareness Kit (ATAK) - приложение, което може да се инсталира на устройства, подобни на таблети, за да взаимодействат с тези безпилотни системи. Изглежда вероятно подобен софтуер да може да се използва, за да се даде възможност на човек да се прицелва и стреля с 6,5-милиметровата пушка на робота. Военновъздушните сили са обсъждали и възможността за дистанционно управление на Q-UGV с "шлемове" за виртуална реалност.

Лидерът в разработването на четириноги Q-UGV роботи Boston Dynamics твърди, че имат стриктна политика срещу въоръжаването на работите си, но не и други производител.

Много компании произвеждат платформи на колела или вериги и ги оборудват с оръжия. Европейската компания Milrem Robotics разработва верижна машина Type-X Robotic Combat Vehicle, като проекта е финансиран от Европейската агенция по отбрана. Фирмата си сътрудничи с белгийския производител на куполи и John Cockerill и тази година представиха машината си. И верижната маша и куполът се управляват дистанционно.

Убийство от хиляди километри

Според разследване на "Ню Йорк таймс", Мохсен Фахризадех, ирански ядрен физик, който ръководеше програмата за създаване на атомни оръжия, е бил убит от агенти на Мосад през 2020 г. с помощта на робот картечница, която се управлява дистанционно с помощта на невронни мрежи. Скритата в "изоставена" кола картечница е била управлявана от роботизирано устройство, а то от оператор, намиращ се на хиляди километри. С помощта на камери на място, сателит и подпомаган от изкуствен интелект операторът успява да убие каращия колата си Фахризадех без да пострада съпругата му, стояща до него. Изкуственият интелект е компенсирал забавянето на сигнала между камерите и оператора, което е около 1,6 секунди.

Автономен дрон убиец

В доклада на Съвета за сигурност на ООН, публикуван през март тази година, се твърди, че турски дрон с изкуствен интелект - квадрокоптер Kargu-2 - произведен от турската компания за военни технологии STM, е нападнал отстъпващи войници, лоялни на либийския генерал Халифа Хафтар.

Докладът от 548 страници на Експертната група за Либия към Съвета за сигурност на ООН не навлиза в подробности дали има смъртни случаи при инцидента, но повдига въпроса дали глобалните усилия за забрана на автономните роботи-убийци, преди да бъдат създадени, може да се окажат безвъзвратно закъснели.

Според STM Kargu е "безпилотен" дрон, който използва класификация на обектите, базирана на машинно обучение, за да избира и поразява цели, а също така има възможности за роене, което позволява на 20 дрона да работят заедно.

"Смъртоносните автономни оръжейни системи са програмирани да атакуват цели, без да се изисква свързаност на данните между оператора и боеприпаса: на практика това е истинска способност "стреляй, намери и забрави", пишат експертите в доклада. "Стреляй и забрави" (на английски: fire-and-forget) е термин за трето поколение ракета, която не изисква допълнителни насоки след изстрелване, като например лазерна подсветка на целта, и може да порази целта си без операторът да има пряка видимост към нея. В случая с турския дрон няма нужда от въвеждане на координати, а дронът извършва "самоубийствена атака".

Съобщения за разработване и тестване на автономни оръжия има за САЩ, Китай, Израел, Великобритания и Русия. Засега.

Къде е България?

Министерството на отбраната за втори път тази година се опитва да купи две безпилотни системи от клас "Малки" с най-малко три дрона в система (общи 11,5 млн. лева) и 12 системи от клас "Мини" пак с най-малко три дона в система (9 млн. лева). Първата обществена поръчка беше отменена заради съмнения, че е нагласена в полза на определени кандидати.

При блокираната тази година процедура за избор на нови бойни машини за пехотата за 1,46 млрд. лв. военните отхвърлиха предложенията на реномирани производители на военна техника за куполи с дистанционно управление и държаха на такива с ръчно управление. Системите за навигация, предаване на информация и системи за управление на огъня с изкуствен интелект, първоначално не бяха включени в изискванията към кандидатите. Преди да сдаде поста си министър Красимир Каракачанов замисляше да даде парите на български компании без конкурс през държавната фирма "Терем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!