Приключи вторият етап от въвеждането на специализирана услуга за деца „Детска пътека“

OFFNews 25 април 2024 в 10:08 599 0

деца

Снимка Интернет

"Детска пътека" е специализирана нова услуга, насочена към деца - жертви на насилие, в риск или свидетели на престъпления със специален фокус деца от ромската общност. Услугата се въвежда чрез проектна система от лица, работещи в институции, адресиращи тези случаи - Прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи, съдът, образователните и социалните институции, областните и местни власти.

Проектът стартира през септември 2023 г. с изготвяне на ръководство за предоставяне на услугата "Детска пътека" и наръчник за внедряване на услугата по места. През ноември същата година в гр. София се осъществи обучение за обучители - работни семинари за подготовка на общо 64 души, разделени в 3 групи по 4 модула. Участниците се включиха на доброволни начала, като е взета предвид идеята за специализация и дългосрочен ангажимент за работа по дела с деца.

На база на подготовката, извършена в по-горните дейности, 467 участници преминаха обучение за внедряване на услугата по места. Семинарите, общо 28 на брой, се проведоха в областните градове и бяха координирани от националните оператори на услугата. Тази дейност е насочена към обучения на членовете на екипите на съществуващия Координационен механизъм – работещи като част от различни междуведомствени структури.

Предстои да бъде завършена и третата дейност по проекта: повишаване на експертизата на служителите на първа линия при случаи на деца - свидетели или в риск от насилие. До края на месец април ще приключи провеждането на 23 обучения с включване на представители на ромската общност.

Относно проекта

Проектът BGJUSTICE -3.002-0005-C02 "Детска пътека" има за цел да подкрепи чрез комплексна нова услуга развитието и въвеждането на ефективни интегрирани подходи, насочени към подобряване на статута и възможностите на децата от ромската общност в контакт със закона и на жертвите на домашно насилие. Проектът е финансиран по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014 -2021 и се изпълнява от бенефициента Сдружение "Асоциация на прокурорите в България" и проектния партньор Фондация "Развитие на Северозападна България".

Научете повече на уебсайта на проекта: www.detskapateka.eu

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки