Ремонтираната сграда на Класическата гимназия се оказа отровна

Александра Маркарян Последна промяна на 18 февруари 2014 в 19:13 11185 15

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.

Снимка Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие"

В току-що ремонтираната за 2.1 млн. лева от ЕВсграда на Националната гимназия за древни езици и култури е установено наличие на азбест. Употребата му е забранена, включително и в България, заради риск от заболявания, сред които и рак.

Наличието на азбест е констатирано в протокол след лабораторен анализ, извършен в Института по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" при БАН. OFFNews получи копие от него от Силвия Илиева, майка на ученик в Класическата гимназия, която е взела пробата пред 18 свидетели, също родители на ученици в НГДЕК, на 14 февруари. Родителите влезли в сградата на ул. "Баба" в столичния кв. "Модерно предградие" с разрешение на директорката Мариела Папазова.

Резултатите от лабораторния анализ.

Резултатите от анализа дадоха допълнително основание на противниците на връщането на престижната гимназия в покрайнините на София, сред които са ръководството и част от учителите в НГДЕК, да затвърдят позицията си, че училището трябва да остане в сградата на 13 ОУ, близо до Женския пазар. То бе преместено там след началото на настоящата учебна година заради твърде дълго продължилия ремонт на ул. "Баба". Още тогава се видя, че учителите са разделени в мненията си къде трябва да е училището - част от тях настояват да е в центъра на София, другите искат да е в току-що ремонтираната сграда, макар и в "Модерно предградие".

Ремонтираната сграда на Класическата гимназия на ул. "Баба".

Драмата коя да е сградата се разгоря с нова сила преди дни, когато министърът на културата (под чиято шапка е НГДЕК) Петър Стоянович издаде заповед за връщането на НГДЕК на ул. "Баба", считано от 17 февруари. Ръководството не се съобрази и остави училището в 13 основно училище, като обясни, че ремонтираната сграда е опасна, защото има азбест, оголени кабели, паднали тавани.

Днес обновената сграда бе заключена, а на стъклото на входната врата бе залепена заповед на директорката, според която занятията ще се провеждат в сградата край Женския пазар "до отстраняване на констатираните дефекти".

Заповедта на директорката Мариела Папазова.

В отговор от министърът на културата издаде нова заповед, в която разпорежда "в едноседмичен срок от отстраняване на констатираните неизправности с доклад на Столична регионална здравна инспекция от 14.02.2014 г. учебният процес в Национална гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" да се премести в сградата, находяща се на ул. ,,Баба” № 16 в кв. "Модерно предградие".

Аз и още 35 колеги ще напуснем, ако ни върнат на "Баба", категоричен бе заместващия отсъстващата по болест директорка учителят по старогръцки език Кирил Галев пред OFFNews.

Според учителите противници на оставането в 13 ОУ обаче страховете са безпочвени.

Преподавателят по философия Орлин Йорданов се усъмни в достоверността на взетата проба. Има установен ред, по който пробата се взема и се изследва в специализирани лаборатории, а в случая това не е направено, категоричен бе той.

За ремонта на сградата са платени над 2 млн. лева по европейски проект.

"Проби не се вземат по този начин - когато някой ходи и чопли стени. Не е доказано, че пробата е от сградата на ул. "Баба". Това е самоволно действие на майките, резултатът от което няма как да има доказателствена стойност пред съда", каза Йорданов пред OFFNews.

Според него твърденията за опасността заради азбеста са силно преувеличени.

"Не е вярно, че цялата сграда е изградена от азбестови плочи. Азбест е имало само в плочи, които преграждат класните стаи при разделянето на обучението в класа на групи. Те са били сложени по времето на директора Гергина Тончева и са били отстранени при ремонта на сградата.

Освен това азбестът е опасен само при вдишване, а в случая той бил е под няколко пласта", допълни той.

Йорданов подчерта, че ако майките, които са против връщането на "Баба" и сред които има и юристи, са наистина прави, че сградата е опасна, са щели да обжалват издадените акт 15 и акт 16.

Според него заплахата за напускане е "плашене на гаргите" и "шантаж". Според него въпросните 35 души не са само преподаватели, а сред тях има и хигиенисти и административни служители, над които е бил оказван натиск да кажат, че ще напуснат под заплахата от уволнение.

Мариела Папазова уволни 11 преподаватели, които са били в НГДЕК 20 години - тези хора още утре ще се върнат, за да заместят тези, които евентуално ще напуснат, за да не се върнат на "Баба" - няма незаменими хора, коментира още Йорданов.

Снимки: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2014 в 17:28

Журналиста, писал статията, дали прави разлика между "отровен" и "канцерогенен" материал. Май не. И ако не знае разликата как изобщо може да пише за проблема?

20.02 2014 в 09:39

А защо няма експертиза за 13-то училище или е важно да е в центъра, пък дори и с азбест! 10 години не им пречеше да учат там, сега обаче им пречи! Да се направят експертизи на всички училища в страната!

19.02 2014 в 12:22

@ dsc

Родителите рядко са еталон за отношенията на децата с учителите в НГДЕК. И по мое време имаше такива много „активни“ родители, които все за нещо искаха да имат думата, макар и да бяха доста по-малко. И ние, като ученици, гледахме с лека насмешка на такива изяви.

Трудно е, предполагам, когато не си завършил подобно училище, да предположиш каква връзка може да има между учители и ученици.

19.02 2014 в 12:13

dsc, изключили са системата за оценяване на мненията, иначе щеше да получиш един плюс от мен. Най-свяатното мнение, което съм чел от доста време насам.
Жалко и иронично е, че сегашното ни "Народно" събрание работи срещу всичко българско!

19.02 2014 в 11:10

Тръбите на Топлофикация са изолирани със стъклена вата, а не с азбест! Това първо,а второ тези тръби са или в подземни канали /по-често/, или на открити места /доста по-рядко/, а не в жилищни помещения, класни стаи, театрални салони и други подобни. И трето - пише се трЪби и аЗбест /справка - Правописен речник на българския език/.

19.02 2014 в 09:03

О, неразумний юроде.....Като чета това, както и коментарите отдолу, включително от родители, мисля, че тази гимназия вече не съществува...унищожението й е факт. Защото тази гимназия беше преди всичко духа... не сградата, не мястото, а духът...Българите са били все българи- и в Памир, и в Кавказ, и в Кашгар, и в Европа, независимо дали са имали държави или не и независимо колко са били държавите им... но днес са на изчезване, не заради мястото, не заради държавата, а заради духа...БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ОБКРЪЖАВАЩОТО ГИ НАСЕЛЕНИЕ- МНОЗИНСТВО-било то траки, скити, германи,славяни, тюрки, монголи...И тези мнозинства също са ставали Българи- защото духът ги е покорявал.Сега малцинствата ни погубват и ние ставаме малцинство, защото загубихме духа, загубихме отечеството, което носехме по света със себе си...Затова не гледайте ромчетата в модерно предградие....в класическта вече учат и преподават роми с родители роми-роми не по ген, а роми по дух- чергари без отечество....без достойнство, без чест, без срам....без надежда

18.02 2014 в 21:58

Защо директорът е приела ремонтираната сграда на Баба, ако се е знаело, че има азбест? Или тя няма комуникация с настоятелството, което показва документите за наличието на азбест? Тази история започва да става все по-съмнителна.