Демократична България: Фандъкова е съучастник в полицейското насилие

OFFNews 10 септември 2020 в 11:27 7085 1

Демократична България обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че с бездействието си се е превърнала в съучастник на полицейското насилие към протестиращите.

В декларация от името на групата при откриването на първата есенна сесия на СОС, демократите в местния парламент попитаха: 

“Вярно ли е, че за охрана на протестите са използвани лица от структурите на Делта гард, охранявали и последното мероприятие на ПП ГЕРБ, както и от създадената от Бойко Борисов фирма ИПОН?

Смятате ли за редно, г-жо кмет, протестите да се охраняват от лица, носещи върху униформеното си облекло надписи като "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление"? Това ли е новият девиз на столицата?

Може ли да се нарече европейска една столица, в която полицията пръска с лютив спрей и пребива журналисти? Така ли изглежда отворената към хората община?” 

Ето и текста на цялата позиция:

Фандъкова - мълчаливият съучастник на полицейското насилие

Колко протестиращи трябва да бъдат напръскани с лют спрей? Колко граждани и журналисти трябва да бъдат набити? Колко кадри с полицейско насилие трябва да излязат в медиите и в социалните мрежи, за да се сети кметът на столицата да поиска обяснение от охраняващите протестите? Къде минава границата между партийната лоялност и дълга към закона и гражданите? Дали заместник-председателят на ГЕРБ ще се сети, че е кмет на столицата?

Явно се налага да припомним, че кметът на столицата има съществени правомощия по Закона за събиранията, митингите и манифестациите. И по охраната на обществения ред.

През всичките тези над два месеца на протести срещу Борисов и Гешев не Ви видяхме, г-жо Фандъкова, да сте на страната на гражданите - протестиращи или не. Не Ви видяхме сред хората. Не видяхме да упражните нито едно свое законово правомощие, свързано с протестите. Не видяхме да санкционирате агитките с провокатори. Видяхме как за пореден път абдикирате от задълженията си на кмет в полза на партията, която представлявате. А протестиращите бяха оставени на произвола на видимо безкронтролните сили на реда, които показаха, че единственият ред, който умеят да налагат, е този на задкулисието.

Г-жо Фандъкова, дължите отговори на няколко съществени въпроса.

Вярно ли е, че за охрана на протестите са използвани лица от структурите на Делта гард, охранявали и последното мероприятие на ПП ГЕРБ, както и от създадената от Бойко Борисов фирма ИПОН?

Смятате ли за редно, г-жо кмет, протестите да се охраняват от лица, носещи върху униформеното си облекло надписи като "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление"? Това ли е новият девиз на столицата?

Може ли да се нарече европейска една столица, в която полицията пръска с лютив спрей и пребива журналисти? Така ли изглежда отворената към хората община?
С бездействието си, с нежеланието си да се погрижите за сигурността на протестите, се превръщате в съучастник на абсолютно недопустимото полицейско насилие, извършвано на територията на поверения Ви град.

Г-жо Фандъкова, нека Ви припомним, че сте кмет на всички софиянци, а не само на онези 208 000, гласували за вас на последните избори. Кмет сте дори и на протестиращите срещу партията, на която сте заместник-председател.

И независимо дали Ви харесва или не, трябва да се грижите и за тяхната безопасност и техните граждански права. Трябва, защото така повелява законът. И защото уроците на историята, за които от 1944 г. ни напомня всеки 9-и септември, са безкомпромисно ясни: управление, което се крепи на власт със силови методи, е не само обречено да се сгромоляса, но и ще остане като позорно петно в историята на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

1

Sashkavas

10.09 2020 в 14:32

Само вижте двете лекета в центъра на снимката и си помислете какво общо имат те с демокрацията, особено този от дясно на Глистьо. Мамини златни платени ДС мекеренца. С такива като тия, Корнелия, Мая и Слави, Боко ще искара колкото още си иска мандати, което ще е много жалко, но дет се вика такъв ни е матриала/чипа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!