Проф. Габровски за ''Случая Даная'': Колегата е нарушил правилата в интерес на пациента

OFFNews 26 януари 2024 в 10:51 2424 1

Николай Габровски

Снимка БГНЕС

Проф. д-р Николай Габровски

"Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент, да дойде някой да го вземе", обясни проф. Николай Габровски - зам. директор на УМБАЛСМ "Пирогов" по БНТ във връзка с нашумелия случай, обект на нова проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Проверяващият екип е констатирал нарушение при предписването и отпускането на лекарствен продукт в две болници - "Пирогов" и ИСУЛ.

Проф. Габровски каза още, че медикаментът е доставен от друга болница - не защото в "Пирогов" нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна. То струва хиляди левове и по думите му рядко се изписва. В случая е било необходимо да се реагира незабавно. Според професора колегата му е действал по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение.

Втора проверка по ''случая Даная'', пращат резултатите в МВР

Случаят с Даная нашумя през месец май миналата година, когато момичето беше прието с хематом след удар в главата и почина въпреки направената операция. Майката на детето обвини "Пирогов" за смъртта на детето си и поиска оставката на директора, а болницата стана обект на няколко проверки.

Майката на Даная ще съди "Пирогов"

Зам.директорът на "Пирогов" акцентира върху това, че "не трябва да говорим за специализантите като за втора ръка лекари".

"Това, което се е случило е, че два флакона от това лекарство са взети от ИСУЛ, транспортирани са от майката до "Пирогов, предадени са на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно медикаменти отвън не трябва да се прилагат, но има извънредни ситуации", уточни Габровски.

Има правила за анализа на такива ситуации, които са разписани. Много е лесно да се говори отстрани, но ние знаем отговора на задачата. Специалисти, неспециалисти казват "тука е трябвало да се направи еди как си". Това сега е много лесно, но в ситуацията, в която е човекът на място, тогава нещата изглеждат различно, заяви зам.-директорът на "Пирогов".

Според проф. д-р Николай Габровски "голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на верни факти".

"Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във фейсбук", допълва той.

На въпроса дали се оказва политически натиск върху "Пирогов" , проф. Николай Габровски отговори, че не допуска, че е възможно политическите партии да използват случай като "Даная", за да "си разчистват сметките".

Можеше ли Даная да бъде спасена: разказът на майката за последните ѝ дни

"Не допускам в главата ми да се появи и сянка от мисъл, че е възможно политическите да си разчистват сметките, използвайки случаи, свързани със смъртта на дете. Това не мога да си го представя, защото колкото и да са разделени партиите трябва да има теми, които ги обединяват и смъртта на едно дете е такава тема. Тема, която обединява, а не разединява", допълни зам.директорът на болницата.

"Извън това може да има някакви лични според мен, чисто професионални подбуди от медицинските среди, които да наливат масло в огъня", заяви Габровски.

"Не изключвам искането за оставка да е заради колеги".

Нов протест пред Пирогов за оставка на директора

Според зам.директора на "Пирогов" разрешаването на този конкретен случай ще мине през диалог, а не с конфронтация.

"Ако изходът е добър, ако ние сме положили много усилия детето се спасява, ние сме "ангели в бели престилки", ако изходът, обаче е неприятен, ние сме демони. Истината е, че ние сме хора", заяви доц. Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика