Кои лекарства за сърдечни болести ще са безплатни от 2 април: Вижте пълния списък

OFFNews 22 март 2024 в 15:54 11869 1

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се заплащат 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 02.04.2024 г. те ще бъдат напълно безплатни за пациентите.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа.

В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни.

За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев., съобщават от Министерството на финансите.

За улеснение на пациентите финансовото ведомство публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, подредени по цени след реимбурсация.

Пълният списък тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!