Аптекари на стачка, НЗОК спира плащания по рецепти

Касата ще анулира всички полумесечни известия, издадени до днес, включително тези, по които има подписани финансови отчети, съобщи депутатът от ПП-ДБ Катя Панева

OFFNews 26 април 2024 в 13:23 1678 0

аптека

Снимка БГНЕС

Аптека

Аптекарите в Благоевградска област са готови за ефективни стачни действия заради проблеми в търговията на дребно с лекарства. Това съобщи за БТА заместник-председателят на Управителния съвет на Регионална Фармацевтична колегия (РФК) – Благоевград д-р Константин Качулев.

От колегията посочват, че при ескалиране на напрежението съществува реална опасност аптеките да прекратят своите договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и населени места да останат без обслужване по НЗОК. Това ще рефлектира директно върху осигуряването с лекарства на пациентите, допълват оттам.

Сред проблемите, които искат незабавни мерки от компетентните институции, от РФК – Благоевград посочват, че по време на издаването на междинни отчети за изпълнените от аптеките НЗОК спира плащането по определени рецепти. В софтуерите на аптеките обаче не се забелязват проблеми и грешки при изпълнението на рецептите, обясняват от колегията. За периода от 1 до 15 април подадените данни за отпадане на рецепти от аптеките са на стойност десетки хиляди лева. Върху блокираните суми от НЗОК, аптеките в областта дължат и данък върху добавената стойност (ДДС), който е общо около 10 000 лева.

От колегията казват, че тази система е за управление на бизнес процеси по снабдяване на големите фармацевтични компании, но не и за проследяване на фалшифицирани лекарства. По думите на Качулев такива не са установени на територията на страната- нито преди въвеждането на системата, нито след това.

От РФК – Благоевград казват, че в последните няколко месеца са зачестили и случаите на глоби от Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), които са в размер от 15 000 до 25 000 лева. Това поставя аптеките във финансов нокаут и удря по тяхното реноме, казват от колегията.

Фармацевтите настояват за мерки и коригиране на грешните данни, постъпващи от Българската организация за валидиране на лекарства (БОВЛ) в НЗОК, след като Националната здравноинформационна система (НЗИС) издава национален референтен номер (НРН) на отпускане след преминаване на всички контроли. Искането им е компетентните лица да извършат съответните проверки за всички сторнирани рецепти вследствие на грешно подадена информация от БОВЛ към НЗОК, за всички аптеки на територията на област Благоевград.

В отговор на обявената стачна готовност заради проблемите с изплащането на рецепти от НЗОК депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Катя Панева съобщи, че НЗОК ще анулира всички полумесечни известия, издадени до днес, включително тези, по които има подписани финансови отчети.

Ще бъдат преразгледани всички отчети като рецептите на аптеките, които в действителност са отписали отчетените към НЗОК опаковки, но са подали към НЗИС една и съща комбинация от продуктов и сериен номер за повече от една опаковка, поради технически проблем в софтуера си, няма да бъдат свалени от заплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша