ГЕРБ и ДПС се готвят да оглавят БНБ и Сметната палата

Йорданка Веселинова 22 юни 2023 в 17:20 4446 3

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Комисия по бюджет и финанси. Дебат по бюджет 2022. Асен Василев, Йордан Цонев, Петър Чобанов, Красимир Вълчев, Венко Сабрутев

ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" започнаха избора на гуверньор на БНБ и председател на Сметната палата. Със солидно мнозинство от 14 гласа "за" процедурните правила бяха приети на днешното заседание на парламентарната бюджетна комисия.

Членовете на комисията от ПП-ДБ и ИТН се въздържаха. Точките за стартирането на шефове на БНБ и Сметната палата бяха включени в дневния ред изненадващо. Във вторник членовете на комисията са получили процедурните правила за избор на председател на Сметната палата, а вчера - и за гуверньора на БНБ. Това е и причината, поради която от ПП-ДБ се възпротивиха на инициативата за стартирането на процедурата сега.

Вносители на процедурните правила няма и те не са публикувани на сайта на парламента. Те са били разпратени до членовете на бюджетната комисия от сътрудниците. OFFNews разполага с текстовете и в тях отново липсват имена на вносителите. По неофициална информация те са съгласувани между ДПС и ГЕРБ. Очаква се двете партии да си поделят ръководставата на двата органа, като за Сметната палата се спряга наследничката на Цветков - Горица Николова Грънчарова-Кожарева. За БНБ пък се спряга настоящият гуверньор Димитър Радев.

На днешното заседание на комисията Венко Сабрутев (ПП-ДБ) изтъкна, че в управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС бе заложена смяна на ръководствата на регулаторните органи, но след съгласуване и одобрение, каквото в случая не е правено. Той заяви, че ако процедурата стартира, ще настояват срокът за предложения да бъде не 7, а 14 дни.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) веднага опонира и заяви, че Сметната палата не е регулаторен орган и в този смисъл не попада в уговорката между двете коалиции. Йордан Цонев (ДПС) пък заяви, че трябва да бъдат избрани "достойни хора" бързо, като този избор не трябва да се отлага заради някакви политически договорки. От "Възраждане" също подкрепиха тази теза с аргумента, че държавата не трябва да бъде оставяна в безпътица заради коалиционни борби. Цончо Ганев даде заявка, че партията му ще направи две номинации. Румен Гечев (БСП) пък обвини ПП-ДБ, че предварително не са обмислили кандидатурите си. Той изтъкна, че е разколебан, но въпреки това ще подкрепи стартирането на процедурата и даването на срок от седем дни, защото такава била практиката досега. Тошко Йорданов (ИТН) не направи изказване по същество, но пък реторично предложи ПП-ДБ и ГЕРБ да се аплодират. 

Номинации ще могат да се правят само по предложение на парламентарните групи, реши комисията, подкрепяйки предложението на Венеция Ангова от ПП-ДБ. Идеята за удължаване на срока за номинации обаче бе отхвърлена с мнозинство от 14 гласа, като само ПП-ДБ и ИТН бяха "за".

В момента не е ясно кога процедурните правила ще бъдат приети в зала, с което и сроковете ще започнат да текат. Възможно е председателят на НС Росен Желязков да предложи включване на точката в дневния ред на парламента още утре. Ако това не се случи, то правилата ще бъдат гласувани от депутатите идната седмица.

Защо сега?

Днес Конституционният съд реши, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков е бил освободен от парламента противоконституционно. Съдът бе сезиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като в последните дни от работата на 48-ото Народно събрание парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" отстраниха Цветков. Проекторешението бе включено извънредно в дневния ред на парламента. Вносители бяха лидерите на групите в т.нар. коалиция "Рашидов" - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход"). Решението бе прието със 118 гласа "за", 82 "против" и 0 "въздържал се".

Казусът с Цветков обаче се оказва заплетен, тъй като мандатът му е изтекъл и сега топката се връща отново в полето на Народното събрание, което да реши дали да върне или не Цветан Цветков в Сметната палата.

В средата на март миналата година започна сагата около избора на нов гуверньор на БНБ, като тогава за първи път ПП и ИТН публично се скараха за постове. Причината - ПП издигнаха бившия председател на ПГ на ПП Андрей Гюров, а ИТН - финансиста Любомир Каримански. Така започна началото на края на кабинета "Петков", тъй като коалицията излезе с две номинации, което значеше само едно  - ще се търси подкрепа от плаващи мнозинства. След това започнаха и "калните борби" -  ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров, а Лена Бориславова прогнозира, че ако Каримански оглави БНБ, ще последва "второ КТБ". След това Каримански обяви, че е заплашван. В крайна сметка Андрей Гюров оттегли кандидатурата си след призив за изтегляне на двете номинации, за да може коалицията да номинира един човек. Това обаче не направи Любомир Каримански. Ива Митева пък съобщи, че Венко Сабрутев от ПП е предложил пост в Световната банка на Каримански в замяна на оттеглянето му от надпреварата за БНБ. 

На 15 април 2022 г. бе гласувана единствената номинация за шеф на БНБ. Каримански обаче получи подкрепа само от собствената си парламентарна група и от ДПС, но гласовете не бяха достатъчни. С това се провали и вторият опит за избиране на нов шеф на БНБ. При първия никоя от парламентарните групи не направи номинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

3

Trabajo

23.06 2023 в 00:30

#2 - напротив, много добре знае. и затова винаги щедро обещава и винаги се отмята.

9347

2

Анализи

22.06 2023 в 21:54

Трябва да е ясно, че Борисов не знае какво е дадена дума и какво е джентълменско споразумение.

605

1

Wenc

22.06 2023 в 17:38

А пък ППДБ+ домъкнаха отново Спецов.. Нищо не се е променило.. Мафия 1 и Мафия 2 си поделиха държавата.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша