2024 – какво ни готви годината на развеселения Дракон? (Част I)

Антония Мечкова 08 февруари 2024 в 07:34 11105 0

дракон

Снимка pexels.com

Годината на Дракона

На 10 февруари 2024 година започва времето на Зеления Дървен Дракон, а на 29 януари 2025–а г. при нас ще допълзи Зелената Дървена Змия. Препускаме във времето с китайския календар, а той става популярен с прогнозите си, защото от хилядолетия учи хората да предвиждат и да планират живота. И е важал не само за императора и неговите сановници, а и за обикновените селяни и занаятчии, за старци и деца...

Легендата разказва също, че някога именно върховният властник заповядал на учените да подредят времето, за да знаят хората кога настъпва момент за оран, сеитба, жътва. Столетия по-късно човекът вече се ориентирал по тяхното творение каква ще бъде ориста му. Например кога да се жени и коя булка да вземе, ще дочака ли рожби и какви ще бъдат, да учи ли, каква професия да усвоява, да пътува ли и накъде, как да строи дом и да го пази от злини.

Според историците изобретяването на календара е станало около 2600 години пр. н. е. Астрономите поясняват: това китайско летоброене е свързано с фазите на Луната, а използваното от нас - със Слънцето. Почитателите на митологията пък припомнят притчи как и защо времето е било структурирано под взискателния взор на Буда.

Поискал той да опознае нрава на земните обитатели и слугите му довели 11 животни - плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел и куче, а после подбрали набързо и прасе. Между конкурентите за благоволението на Небесния господар била и котката, но интригите в животинския свят я подлъгали да проспи шанса си.

Състезанието наистина протекло ожесточено – за да попадне пред височайшия поглед Плъхът изиграл Вола, Драконът си присвоил рогата на Петела, Змията трябвало да се лиши от краката си... Да оставим крамолите за по-предно място и да помислим за другата страна на сказанията -

Очовечаване на календара.

От създаването той учи хората да планират труда с оглед на резултатите. Но и според митовете за кастинга на животните Небесният повелител се е съобразил каква полза те допринасят, защо земните жители ги обгрижват и гледат.

Да, никой не обича да има мишки в дома си, обаче всеки ще си спомни какво показва тяхното бягство от кораб и би взел ефективни предпазни мерки, нали? Волът от легендата по грешка пръснал божествени семена из селски ниви - земеделците били много доволни, а Нефритеният император го наказал вечно да им слугува в тежка работа. Сътрудничеството на непокорния Кон с човека станало причина най-триумфално да го вкарат в календара на седма от 12 позиции. Петелът будел хората, за да подхванат задачите овреме, а Змията се сдобила с признателност, понеже позволила да я ползват за медицински цели. Овенът пък откраднал семена от Повелителя на небето, за да нахрани бедстващи в година на глад и мор, Кучето смело разкрило лъжите на хитрата котка и до ден–днешен я гони и облайва...

Според старинните приказки традиционният китайски календар е означен с тези дванадесет животни, месеците нямат имена и варират по брой през годините, часовете са само 12 в денонощието, а времето се „върти” в пет цикъла, подчинени на елементите метал, вода, дърво, огън и земя. Стихиите си имат цвят и „шарят” календара в бяло, черно, зелено, червено и жълто така, че в 60-летния цикъл всяка година има своя специфика и се появява един-единствен път. „Дървените” години са зелени и като цяло - благотворни.

продължава на стр. 2 

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!