Жена почина в столична болница, не можела да доплати за медицинско изделие

OFFNews 26 април 2018 в 15:58 14540 4

Жена почина в столичната болница "Св. Екатерина", защото не можела да си доплати за поставянето на медицинско изделие. 

Жената постъпила в кардиологичната болница преди пет дни с тежка сърдечна недостатъчност, задух и отоци по ръцете и краката.

Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова трябвало да се постави клапа по неоперативен път. Здравната каса обаче плаща много малка част от сумата, необходима за клапата, и жената трябвало да доплати, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От 1 април Здравната каса заплаща по-малко за медицински изделия и разликата трябва да се покрива от пациентите. 

В клапата, която е била необходима в този случай, жената трябвало да доплати над 10 000 лева.

„Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, обясни Кацаров.

Според началника на клиниката по кардиология в болницата проф. Юлия Джоргова жената е починала заради тежкото си състояние, а не защото не е имала пари за клапа. 

"Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане, дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени обаче не държим на склад такива клапи", обясни тя пред Нова телевизия, като допълни, че са изчаквали фирмата да достави клапи.

Проф. Джоргова обаче потвърждава, че влезлите от 1 април промени са проблем. 

"Това са възрастни хора, с тежки противопоказания са за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление, хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят. Това са пенсионери, обикновено няма откъде да ги намерят". 

От Здравната каса обявиха, че е започнала спешна проверка по случая, която ще приключи в петък.

"Направените справки в информационната система на НЗОК показват, че за периода 1 април 2017 г. – 31 април 2018 г. през 4 лечебни заведения в страната – МБАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, и преимуществено в УСБАЛССЗ “Св. Екатерина“ и АДЖЪБАДЕМ СИТИ КЛИНИК – София, са преминали общо 105 пациента, някои от които хоспитализирани по два и повече пъти, за поставяне на транскатетърна аортна клапа. От тях 7 са починали поради влошено общо здравословно състояние, което не е свързано с поставянето на клапите", обясниха от НЗОК.

По клинична пътека (КП) № 116 „Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица над 18 години“, КП № 119 „Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение“ и КП № 120 „Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция“ за същия период са преминали 5 пациента, като двама от тях са починали в лечебното заведение, по причини, които нямат нищо общо с поставянето на клапите, допълват оттам.

"Считаме за напълно реалистична възможността производителите да предложат по-ниски цени за медицинските изделия. С проведена процедура през 2018 г. НЗОК е гарантирала достъпа на пациентите до повече медицински изделия на по-ниски цени със заявителите (фирмите, които предоставят медицинските изделия на лечебните заведения за болнична помощ) спрямо предходни години. За 2018 г. са договорени 828 нови медицински изделия в болничната помощ. Всеки здравноосигурен има право да получи медицински изделия от Списъка и да изисква от лечебното заведение информация относно изделията по отношение на тяхното използване и прилагане, както и възможната алтернатива от същата група/подгрупа изделия на по-ниска цена", посочват още от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

27.04 2018 в 00:38

Да, тоя човек се оказа съвсем нечистоплътен((

12192

3

Stoyan Georgiev

26.04 2018 в 22:44

Фирмата на Генчо Начев иска да лапа по 20,000 лв една клапа и няма никаква прошла... нямаш ли 20 бона .. мреш