Ананиев: Пациентите няма да доплащат за медицински изделия

OFFNews 10 април 2018 в 18:21 2872 1

Пациентите няма да доплащат за медицински изделия след влизането в сила на новия Рамков договор. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев. 

По-рано днес директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев обяви, че Здравната каса вече ще заплаща по-малко за медицински изделия и затова на пациентите вероятно ще се налага да доплащат. Според него другият вариант е разликата да се заплаща от болниците, което ще увеличи дълговете им. 

Проф. Начев даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце". Досега за него Касата заплащаше 163 000 лева, а сега ще плаща 133 000 лева.

Според Ананиев обаче доплащане няма да се наложи. 

"Българският гражданин, българският пациент, няма да доплаща. Цените на медицинските изделия са определени на база на цените, които се прилагат в редица европейски държави, както и на базата на вече проведени от лечебните заведения търгове за съответните изделия. Така че още сега искам да заявя, че твърденията, които чух, че пациентите ще доплащат в значителен размер медицинските изделия, не отговаря на истината", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови