Заради случая ''Пирогов'': Шефът на Здравната комисия призова Емин да бъде уволнен

OFFNews 04 септември 2023 в 15:48 1946 3

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС

проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание

"Призовавам министъра на отбраната Тодор Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин! Очаквам и незабавна реакция от министъра на здравеопазването Христо Хинков, с която да защити екипите на “Пирогов” и всички медици в България!"

За това настоя председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Костадин Ангелов. В публикация във Фейсбук той посочва, че е изискал и се е запознал с "цялата документация по скандалния случай за действията на Мустафа Емин в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

В документите пише, че г-н Емин е проявил “вербална агресия” и е “отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”. Поискал е “да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му”, “с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването”.

По същото време същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок! Докато са провеждали ресусцитация в детска противошокова зала, “агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно”.
Всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти.
Описът от камерите в “Пирогов” също съвпада с написаното от медиците.

В едно от обясненията се казва: “Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт.” Тъжно е, нали?!

Вътрешната проверка в спешната болница беше назначена след като в препубликуван пост на официалната страница на лечебното заведение медицинска сестра от спешното отделение обвини съветника на военния министър Тодор Тагарев - Мустафа Емин - в агресивно поведение. По думите ѝ Емин е настоявал неговото дете да бъде прегледано с предимство и е заплашвал да отнесе случая до министъра на здравеопазването.

Мустафа Емин се извини на медиците с обяснението, че заради инцидента с детето му е бил "малко по-емоционален" и заяви, че министърът на здравеопазването е бил споменат "на шега".

От Министерството на отбраната и ПП "Да, България", чийто член е съветникът, обявиха, че ще изискат проверка по случая. По-късно от пост на Костадин Ангелов стана известно, министър Тагарев е изпратил писмо до колегата си Христо Хинков, в което настоява да се изясни кой е дал публичност на случая.

Междувременно от "Пирогов" обявиха, че вътрешната проверка по случая е приключила и не са установени нарушения от страна на персонала.

По-рано днес военният министър коментира, че версиите на ''Пирогов'' и на Емин са коренно различни. Той каза още, че все още няма отговор от Хинков и че очаква да получи запис на случката.

"Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм. Ще взема решение какво да направя, когато се запозная с фактите", добави той.

С коментар по скандала се включи и премиерът Николай Денков, който присъства днес на откриването на "Алея на книгата".

Попитан за случая със съветника на министъра на отбраната в „Пирогов“, премиерът заяви, че не могат да се взимат решения на базата на пост във Фейсбук. Трябва да приключи проверката, за да е ясно какви са фактите.

Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, която има други цели, бих оставил министъра сам да реши какво ще прави“, добави министър-председателят.

В публикацията днес си Костадин Ангелов съобщава още, че информацията от проверката на "Пирогов" ще бъде изпратена на депутатите от Комисията по здравеопазване и Комисията по отбрана.

"Призовавам министъра на отбраната Тодор Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин! Очаквам и незабавна реакция от министъра на здравеопазването Христо Хинков, с която да защити екипите на “Пирогов” и всички медици в България! В противен случай ще е кристално ясно, че за потулването на случая има натиск “отгоре”. Българските медици не заслужават това! Поклон, колеги!", завършва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

04.09 2023 в 21:18

"Този защо е шеф на Здравната комисия? "
Заради сглобката и заради, която банкянският нерез е шеф на парламентарната комисия по външна политика, вместо да е там, където му е мястото - при Бай Ставри.

-4778

2

137

04.09 2023 в 18:03

Сигурен бях, че няма да има дори една дума по темата в коментарите. Пускайте записа и да се види кой крив и кой прав

-240

1

редовно четящ

04.09 2023 в 16:18

Този защо е шеф на Здравната комисия? Щото е най-компетентен или щото е най-честен? Докато не изгребем такива к@рлежи, няма оправия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!