Тагарев обясни за сделката за американските ''Страйкър'' за 1,5 млрд. долара

OFFNews 04 септември 2023 в 12:56 2342 3

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър" за 1,5 милиарда долара. Процедурата е започнала официално през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания и параметри, съобщи днес министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Днес министърът участва в откриването на учебната година във Военната академия "Г. С. Раковски".

Потенциалната продажба е одобрена от Пентагона и Държавния департамент и предстои да стигне до Конгреса, който ще вземе крайното решение, уточни той.

По думите на Тагарев става дума само за нови машини. "Това са параметрите, това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект", предаде БНР.

Министерството на отбраната очаква група от САЩ, която ще направи преглед на българските условия. Министърът обясни, че модернизацията на Сухопътни войски е твърде изостанала и че това е един от основните му приоритети.

Тагарев коментира и скандала със съветника в своя политически кабинет Мустафа Емин. Миналата седмица той бе обвинен от служител на столичната болница "Пирогов", че се е държал грубо, позовал се е на полическите си връзки и е поискал друго дете да бъде изкарано от шокова зала, за да влезе неговото. Според Тагарев двете версия за случая - на болницата и на самия Емиин, се разминават  много съществено.

В края на миналата седмица Тодор Тагарев поиска от министъра на здравеопазването Христо Хинков да възложи проверка на случая. Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време, каза той.

Сега Тагарев очаква да получи запис на случката. "Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм. Ще взема решение какво да направя, когато се запозная с фактите", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

04.09 2023 в 15:32

Някои мурзилки отдолу вече ****** кръв

2415

2

Пустиняк

04.09 2023 в 14:28

Продължаващото с години тупкане на топката с превъоръжаването на армията ни свърши !!! Бронемашини, радари, кораби и подводници-всичко по реда си. Радев и руските тролове могат да си записват часове при стоматолозите. ;)

-4778

1

137

04.09 2023 в 13:05

Страхотно. Сигурен съм, че до 2033 чертежите ще са готови. След това само 3-4 петилетки докато ги произведат и доставят. Съвсем скоро!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков