Замърсеният въздух може да усложни ковид инфекцията

Сдружение "Въздух за здраве" отбелязва Световния ден на белия дроб с безплатни прегледи на преболедували коронавирус

Янка Петкова 25 септември 2020 в 13:58 2563 0

Замърсеният въздух е фактор за тежестта на протичане на ковид инфекцията и белодробните усложнения от нея. Предстоящият отоплителен сезон създава предпоставки за това, коментира пулмологът доц. Александър Симидчиев за OFFNews и изтъкна, че част от проблема с разпространението на коронавируса в Северна Италия е високото ниво на замърсяване.

Картата на замърсяване на околната среда много точно съответства на районите, в които има по-тежко и продължително боледуване от коронавирус, каза специалистът и допълни, че това става още по-сериозен проблем предвид настъпващия есенно-зимен сезон, когато и концентрацията на фини прахови частици във въздуха ще се увеличи.

Доц. Симидчиев, който е председател на Сдружение "Въздух за здраве", представи актуална статистика за заболеваемостта от белодробни болести в световен мащаб по време на онлайн пресконференция, посветена на Световния ден на белия дроб. 

Пневмонията е водеща причина за смъртност при децата. 700 000 деца умират от заболяването годишно по света - две на всяка минута. 80% от случаите на летален изход са при пациенти под 2 години. Най-много са случаите в страни с ниски и средни доходи.

Друг сериозен фактор за висока смъртност от белодробни заболявания е туберкулозата, изтъкна специалистът. 10 млн. са новите случаи на заболяването по света годишно, а 1,5 млн. от тях имат летален изход. Най-застрашени са децата под 5-годишна възраст и хората на 20-35 г. И това заболяване е широко разпространено в държавите, в които населението е ниски и средни доходи. 

Въпреки че туберкулозата отдавна е лечимо заболяване, високият процент пациенти и увеличената смъртност са резултат от антимикробната резистентност, която се появява при неправилно лечение и увеличава риска от смърт, коментира специалистът. Особено опасно е съчетанието СПИН-туберкулоза. 1/3 от починалите с HIV са боледували от туберкулоза, показва статистиката. 4300 умират от туберкулоза дневно по света.

Доц. Симидчиев посочи, че тежестта на протичане на ковид инфекцията ще увеличи случаите на белодробни заболявания в бъдеще, тъй като тя не се контролира навсякъде еднакво добре, въпреки че има адекватно лечение. Той призова за повече научни изследвания:

"През 2020 г. бихме искали да говорим повече за важността на белите дробове, призоваваме за повече научни изследвания, особено за ефекта от COVID-19 върху белите дробове", каза председателят на Сдружение "Въздух за здраве".

В рамките на днешния ден ще бъде направено изследване на доброволци - пациенти, които са преболедували коронавирус и са отчетели отрицателен PCR тест. Идеята на проучването е да се наблюдават последиците от инфекцията върху белия дроб и върху организма като цяло. Това са специалистите, които се включват в кампанията:

Д-р Стела Денчева  - Велико Търново
Д-р Иво Илиев  - Видин
Д-р Олег Яков - Петрич
Д-р Таня Минева - Стара Загора
Д-р Румен Тихолов - Козлодуй
Д-р Ивелина Джургова - Стара Загора
Д-р Пенка Ценкова - София
Д-р Надежда Стаматова - Габрово
Д-р Снежина Лазова - София
Д-р Незабравка Хайтова - Враца
Д-р Ваня Илиева - Стара Загора
Д-р София Ангелова - София
Д-р Александър Симидчиев - София

„Въздух за здраве“ и техните партньори от Световния алианс за климат и здраве (GCHA) както и Здравеопазване без вреди (Health Care Without Harm), Алианс за здраве и околна среда (Health and Environment Alliance), Алианса за климат и здраве на Съединените щати (the US Climate and Health Alliance) и Здравен алианс за борба с изменението на климата на Обединеното кралство (the UK Health Alliance for Climate Change) определят представители на здравната общност, за да насърчат вземането на практически и здравно-ориентирани решения, както и да създадат осезаеми промени в политиките на ниво град, които да доведат до ясна глобална тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха до 2030 г. Това ще доведе до редуциране на смъртните случаи, болестите, а като страничен ефект и снижаване на емисиите на парникови газове.

Световният ден на белия дроб ще осигури възможност за действие, дискусии и информираност. Обединеният глас на всички хора, загрижени и работещи за респираторното здраве, ще е мощна сила в тази посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови