Удължават забраната за износ на инсулини до 31 март

Инсулин в страната има достатъчно, проблемът е при търговците на едро, които не снабдяват аптеките регулярно, обясни зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов

OFFNews 27 февруари 2024 в 17:38 736 0

пресконференция

Снимка Министерство на здравеопазването

от ляво надясно: Богдан Кирилов, директор на ИАЛ, проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването, проф. Илко Гетов, зам.-министър на здравеопазването, Владимир Афенлиев, директор Дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“ в НЗОК

До намирането на трайно решение на проблема, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал.

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов на пресконференция по темата с недостига на инсулини.

Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от първи до 31 март включително, уточни той, а министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков коментира, черамата с недостига на някои лекарства е твърде преувеличена".

Всеки месец, през втората половина, се извършва тематична проверка с Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции на място по региони и в аптеки за това какво има и какво няма, къде и какво липсва. В колаборация сме със Здравната каса по отношение на това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните лекарства, като нашата цел е това да се случва на 100 процента, обясни проф. Илко Гетов.

Във връзка с липсата на инсулин той поясни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два - от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

През февруари в страната са извършени проверки в 357 аптеки, каза още зам.-министър Гетов. Той увери, че всяко решение се обосновава на данни и проверки. При пет други инсулина също се наблюдават нерегулярни доставки/забавяне в близо 1/3 от всички области, отбеляза също зам.-министърът.

Основният проблем в 22 области е за лекарствените продукт Тресиба, Ксултофай и Фиасп. За тези три продукта са и постъпилите сигнали, на които министерството реагира, каза той. За всички останали лекарствени продукти данните са пренебрежимо малки за липса или недостиг, твърди Гетов. Той счита, че забраната за износ е доказала, че работи и „че инсулин в страната има достатъчно“.

Гетов уточни, че в склада на притежателя на разрешение за употреба (производителя) са налични 20 892 опаковки от Тресиба, при 7648 опаковки средномесечно потребление. При търговците на едро опаковките са 383. За Фиасп броят опаковки при притежателя на разрешението за употреба е 7720, 172 опаковки са в складовете на търговците на едро, а средномесечното потребление е 64 опаковки, посочи Гетов.

Боряна Маринкова: Инсулините се задържат от производителя

По думите на зам.-министъра „има внушение, че се задържат опаковки в склада на притежателя на разрешението за употреба“. Той обаче уточни, че става въпрос за „буферно количество, което задоволява потребностите на страната за три месеца“

Всеки търговец на едро, който иска да бъде снабден с лекарствен продукт, може да си го закупи. Когато търговец на едро закупи лекарствен продукт, започва да тече срок, в който трябва да го плати. Търговците на едро поддържат малък буфер, така че да могат да снабдяват безотказно аптеките и е въпрос на мениджмънт на стоковите наличности какъв да бъде този буфер при търговец на едро. Проблемът с липсата на инсулин и други лекарства в аптеките е поради недостатъчно добрата работа на търговците на едро, обобщи той.

На въпрос дали ще има санкции на търговците, Гетов отговори: „Ако зависи от мен, ще има“.

В националното законодателство няма изрично посочена „санкционна норма“, срещу търговците на едро, които не осигуряват достатъчно количество лекарствен продукт на аптеките, поясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг. фарм. Богдан Кирилов. "Необходима е изключително активна комуникация с отделните представители в системата за лекарствоснабдяване, за да бъдат идентифицирани реалните причини за забавяне, каза той. В страната има достатъчно налични количества", увери и той.

Въпреки забраната за износ, инсулин отново се намира трудно

Какви мерки е взело министерството

На 14 март 2024 г. предстои нотификация на Европейската комисия за промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, след което те могат да бъдат приети в Народното събрание. С проекта се предлагат изменения при търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, с паралелния внос, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). Законопроектът предлага мерки за преодоляване случаите на недостиг или липса на лекарствени продукти чрез прецизиране на задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването, чрез промени в алгоритъма на изчисление, заложен в СЕСПА, както и чрез промени в санкционните разпоредби.

Променя се прагът от 65% на 100% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, изчислени на база средномесечно потребление на медикамента, като периодът, за който ще се изчислява недостигът, се променя от 6 на 12 месеца, считано от деня на извършване на анализа. Създава се и задължение за притежателите на разрешение за употреба и притежателите на разрешение за паралелен внос да подават чрез СЕСПА уведомленията за преустановяване на продажбите на лекарствен продукт, независимо дали е временно, или постоянно, когато преустановяването е планирано или се дължи на непредвидими обстоятелства.

Предвижда се още в забранителния списък да се включват и лекарствените продукти, за които са подадени такива уведомления, както и лекарствени продукти, включени в списъка за специфичен недостиг. Всички промени в Закона за лекарствата, които се отнасят до работата на СЕСПА, ще бъдат обсъждани и в междуведомствена работна група с представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Държавна агенция „Национална сигурност“ и „Информационно обслужване“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика