Въпреки забраната за износ, инсулин отново се намира трудно

В складовете задържат количества и чакат да падне забраната, твърди гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов

OFFNews 19 февруари 2024 в 16:46 800 0

инсулин

Снимка БГНЕС/Цветана Арангелова

Инсулин

Граждани сигнализират за нови случаи на проблем с набяването на инжекционните разтвори Fiasp и Tresiba. До края на месец февруари е в сила забраната за износ на инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

В една от големите вериги, чиито аптеки са разположени в София и в страната, определят положението като „кошмарно“. Фармацевтите са принудени да заделят количество за пациенти, които всеки месец изпълняват рецептите си при тях, но понякога и това не е възможно заради недостиг на количества на склад.

Според Светослав Крумов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз и практикуващ фармацевт, СЕСПА – специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, показва, че наличности от двата медикамента за диабетици тип 1 има. Причините за възникналата ситуация според Крумов може да са много.

„Задържат количества по складовете и чакат да падне забраната. Или конкретната аптека не е част от веригата производител – търговец на едро, тогава по-трудно стига до достъп до тези продукти. Или ѝ се предоставят неизпълними условия“, казва той пред БГНЕС.

Основният проблем е, че пациентите нямат достъп до медикаменти, посочва Крумов. Секретарят на Български фармацевтичен съюз припомни, че цените на лекарствените продукти в България са най-ниските на територията на ЕС, което увеличава броя на потенциалните приемници на забранените за износ към днешна дата медикаменти.

„Това решение по подобие на личния лекар – личен фармацевт, е единственото решение, което би имало някакъв смисъл“, категоричен е Светослав Крумов.

Според него така пациентът ще е застрахован, че ще намери в аптеката лекарството, за което е отишъл, а няма да се възпрепятства неговият достъп. Фармацевтичният съюз е запознал с предложението си Министерство на здравеопазването, откъдето чакат новият министър, който ще замени Христо Хинков, да придвижи подобна законодателна промяна.

„Разбира се трябва да има широко съгласие от производителите и дистрибуторите“, подчертава Крумов.

В заключение той припомни, че Българският фармацевтичен съюз поддържа национален номер за продуктите на „Novo Nordisk” 0 700 300 45, на който всеки инсулинозависим пациент може да получи информация къде да открие лекарството, от което има нужда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!