Транспортират дете с онкологично заболяване в Словения

OFFNews 17 февруари 2023 в 09:53 1036 0

Спартан

Снимка БГНЕС

Военният самолет е излетял в 9 ч. от летище „Враждебна"

Дете на 11 г., лекувано в Клиниката по детска клинична хематология и онокология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ", с остра лимфобластна левкемия, ще бъде транспортирано с военния самолет „Спартан" до Клиниката по детска онкохематология в Любляна, Словения, съобщиха от здравното министерство.

Искането до здравния министър д-р Асен Меджидиев за организиране на въздушен медицински транспорт е отправено вчера, 16 февруари, от ИСУЛ.

Транспортирането е осъществено в координация с Министерство на отбраната.

Детето е придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.

Военният самолет е излетял в 9 ч. от летище „Враждебна".

Наложи се наистина по спешност да търсим съдействие. Състоянието на детето създаде критични стойности на неговите показатели, коментира проф. д-р Добрин Константинов от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Процедурата, която ще бъде извършена в Любляна, е една от най-напредничавите лечебни манипулации, която на пръв поглед изглежда като автоложна трансплантация, ние я класифицираме към относително лесните трансплантации, но тук има манипулиране на собствените на пациента лимфоцити, които имат защитни функции, обясни проф. Константинов.

По думите му собствените лимфоцити на пациента се обработват генетично, променя се тяхната генетична програма и те се приучват, когато се върнат обратно в пациента при автоложната трансплантация, да търсят цели, строго определени, които са по повърхността на левкемичните клетки. Очакваният резултат за пациента е положителен.

Такъв подход, който е абсолютно новаторски, вероятно ще бъде бъдещето, каза още той.

Заболяването, за което става дума, е най-честото в детската възраст от групата на злокачествените, посочи проф. Константинов. Той допълни, че у нас има висок процент на успеваемост при стандартно лечение, но има процент пациенти с особена форма на лимфобластна левкемия, с много рискови фактори, при които стандартното лечение не е достатъчно.

Един от нашите лекари придружава детето и ще остане една седмица в центъра, което за нас ще бъде много голяма придобивка, съобщи ръководителят на клиниката. Проф. Константинов каза, че методът като подход е много успешен и затова се разработва и за много други заболявания. Надяваме се постепенно този метод да навлезе и в България, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови