Търсенето на никотин няма да спре. Вместо крайни регулации, да се пази правото на информиран избор

Това е изводът на експерти и лекари от цял свят, събрали се във Варшава за Global Forum on Nicotine 2024

Ружа Райчева 19 юни 2024 в 13:07 30605 0

Снимка iStock

Търсенето на никотин на пазара няма да изчезне. Регулаторните органи трябва да се стремят да дадат право на информиран избор на потребителите. Историята на общественото здраве учи, че хората трябва да се "овластяват", а не да се "принуждават", когато става дума за личните им навици.

Това са част от заключенията, до които достигнаха лекари, психолози и експерти от цял свят на тазгодишното издание на Глобалния форум за никотина "Global Forum on Nicotine" (GFN) във Варшава. Тема на фокус в няколко дискусии бе регулаторната рамка върху алтернативните никотинови продукти с по-малък риск за човешкото здраве от традиционните горими цигари.

Проф. Дейвид Суинър, председател на консултативния съвет на Центъра за здравно право, политика и етика към Университета на Отава, подчерта, че регулацията не бива да се стреми да контролира човешкото поведение, а трябва да се съобразява с нуждите и условията на пазара.

"Важно е регулациите да работят адекватно спрямо пазара и потребителите. Хората взимат решенията си на базата на това, което пазарът позволява. Ако се осигурява предимство на никотиновите продукти с по-нисък риск, това би било изключително образователно - хората ще разберат, че регулацията е пропорционална на риска", заяви проф Суинър.

Той подчерта, че общественият дебат е много важен в този процес. По думите му е важно индустрията да се съсредоточи върху факта, че е изправена пред население с много висок процент на пушене - в момента в света има над 1 милиард пушачи и не се очаква техният брой да се промени в следващите 20 години.

"Трябва да разглеждаме това като спешна ситуация за общественото здраве и наша цел номер едно, вместо да губим време в дискусии за алтернативите с по-нисък риск, които реално наистина биха могли да заменят цигарите и да сложат край на тази епидемия", каза Дейвид Суинър.

Експертът изтъкна, че мерките не бива да са принудителни и че историята на общественото здравеопазване е свързана с овластяването на хората – а именно - осигуряването на право на избор.

"Овластявайте хората, а не ги принуждавайте. Не ги бийте с пръчки, ако имат проблем с теглото - направете улиците по-добри за ходене пеша, направете ги удобни за велосипеди. Този тип неща работят. Товa, което не работи, е принудителният начин, по който се действа в момента", каза още проф Дейвид Суинър, според когото регулаторните органи трябва да вземат пример от законодателството в сходни области.

Според Константинос Фарсалинос - известен кардиолог и научен сътрудник в Центъра по сърдечна хирургия „Онасис“ в Атина и в Катедрата по фармация на Университет на Патра, Гърция, регулаторната рамка на никотиновите продукти се е усложнила ненужно през последните години.

"Очевидно е, че се намираме насред антиникотинов поход. Защо се стремим към общество без никотин? Това е една невъзможна цел. Важно е да си поставим реалистична цел. Начинът хората да се научат да взимат правилните решения, е чрез намаляването на вредата", заяви д-р Фарсалинос.

Жизел Бейкър, вицепрезидент по научната дейност във “Филип Морис Интернешънъл”, заяви, че за да се промени човешкото поведение, е ключова комуникацията на риска.

"От епидемиологична гледна точка има много ясно разграничение между употребата на израза "абсолютен риск" и "относителен риск". Когато има абсолютен риск, се говори в абсолютни стойности: "Този продукт ще ви убие, съдържа канцероген." Но когато искате да промените навиците, трябва да говорите в относителни термини, така че хората да променят поведението си", обясни тя.

“Мисля си, че начинът за създаване на устойчиви политики и регулации е този, при който се отговаря последователно на въпросите: Къде сме сега и къде бихме искали да бъдем утре, като пътят минава през регулации, отнесени към това “утре”. От перспективата на науката винаги казвам, че докато решаваме днешните проблеми, не трябва да създаваме утрешните. Вярвам, че начинът да убедиш хората да вървят напред е този, при който не ги заставяш, казвайки им къде трябва да стигнат, а създаваш възможност да тръгнат доброволно”, допълни Жизел Бейкър.

Д-р Роберто Съсман, старши изследовател и преподавател на пълен работен ден в Института за ядрени науки към Националния университет на Мексико, заяви, че регулаторните органи необективно се фокусират върху ограничаване на алтернативните никотинови продукти с аромати.

"Съществува силна опозиция срещу ароматите, защото се твърди, че те привличат децата. Истина обаче е, че всички са привлечени от ароматите. Потребителският интерес е движещата сила на пазара и регулациите трябва да се съобразяват с това", каза изследователят.

Британският експерт по обществено здраве Клайв Бейтс обобщи, че търсенето на никотин е постоянно и не може да бъде изцяло премахнато с регулации.

"В САЩ и Австралия наблюдаваме рязко нарастване на черния пазар, поради регулаторните ограничения. Наложително е нуждите на възрастните над 18 години да се задоволяват от легална пазарна верига. Търсенето на никотин няма да изчезне - така че въпросът е как да го направите достъпен във форми с приемлив риск, а не да налагате ограничителни мерки", заключи той.

  Ружа Райчева

  Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews през април 2021 г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)