СЗО оттегля препоръката си за COVID терапиите с антитела

OFFNews 19 септември 2022 в 11:25 1649 0

СЗО

Снимка Getty Images

Терапиите все още се препоръчват за употреба от Европейската агенция по лекарствата

Две от най-утвърдените терапии с антитела срещу COVID-19 вече не се препоръчват от Световната здравна организация (СЗО), информират информационните агенции, позовавайки се на изявления на високопоставени представители на световната организация.

Причината за отричането на доскоро препоръчваните терапии според експертите се дължи на факта, че вариантът Омикрон и неговите подварианти вероятно ги прави остарели и неефективни.

Двете терапии, предназначени да действат чрез свързване към шиповия протеин на SARS-CoV-2, за да неутрализират способността на вируса да заразява клетките, бяха едни от първите лекарства, разработени в началото на пандемията.

Оттогава вирусът еволюира и нарастващите доказателства от лабораторни тестове предполагат, че и двете формули – sotrovimab, както и комбинацията casirivimab-imdevimab, имат ограничена клинична активност срещу най-новите итерации на вируса.

В резултат на това те вече не се радват на подкрепа и от здравния регулатор на САЩ – FDA.

В края на миналата седмица експертите на СЗО обявиха, че категорично не препоръчват използването на двете терапии при пациенти с COVID-19. Запознати припомнят, че Sotrovimab на GSK и партньора Vir Biotechnology – продукт, който генерира милиарди продажби и стана един от най-продаваните на британския производител на лекарства миналата година, беше изтеглен от пазара на САЩ от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA ) още през април.

„Предвид факта, че САЩ поставиха под въпрос клиничната ефективност на sotrovimab срещу Омикрон още през февруари, признанието на СЗО идва малко късно“, коментира проф. Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския колеж в Лондон, цитиран от Ройтерс.

Коктейлът с антитела casirivimab-imdevimab на Regeneron и партньора ѝ Roche също генерира милиарди продажби и беше един от най-продаваните на производителя на лекарства в САЩ миналата година. Още през януари FDA преразгледа позицията си относно лечението, като ограничи употребата му до по-малка група пациенти, позовавайки се на намаления му ефект срещу варианта Омикрон.

И двете терапии все още се препоръчват за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Друга терапия срещу COVID, която се появи в началото на пандемията, беше противовирусният препарат ремдесивир на Gilead.

СЗО разшири своята условна препоръка за лекарството, като посъветва то да се използва не само при пациенти с тежък COVID, а и при пациенти с лек и умерен COVID, но с висок риск от хоспитализация.

Първите съобщения за неефективност на терапиите с антитела са от края на януари 2022 г., когато Агенцията по храните и лекарствата в САЩ обяви, че отменя спешното разрешение за двете лекарства с антитела на Regeneron и Eli Lilly, които са закупени от федералното правителство. Аргументът бе, че те са неефективни срещу варианта Омикрон, който по това време беше причина за 99% от COVID инфекциите в САЩ.

По същото време директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че у нас има наличности от моноклонални антитела, но те не показват добра ефективност при Омикрон варианта на COVID-19. Той припомни, че тези препарати, както и ремдесивирът, са предназначени за приложение в контролирана (болнична) среда, тъй като изискват лекарско наблюдение.

Миналата седмица служебното правителство отпусна 35 908 920 лева за закупуването на моноклонално антититяло -  Regkirona (INN Regdanvimab) за лечение на коронавирусна инфекция. Сумата се осигурява по бюджета на Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови