Купуваме лекарство за COVID срещу 36 млн. лева

С 55 млн. лева ще се изгради нов лечебно-диагностичен блок по педиатрия и онкология в болница 'Св. Георги' и ще оборудва 'Проф. д-р Александър Чирков'

Александра Маркарян 14 септември 2022 в 16:06 1634 0

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

България ще се снабди с лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция. Днес Министерският съвет отпусна 35 908 920 лева за препарата - моноклонално антитяло. Сумата се осигурява по бюджета на Министерството на здравеопазването.

По този начин ще бъде гарантиран достъпът на българските граждани до лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab) за лечение на COVID-19.

С друго постановление на правителството по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. са одобрени допълнителни разходи в размер на 5 907 200 лв. за дейност, извършена през месец юни 2022 г. – за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, в регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници и Националния център за заразни и паразитни болести, както и за поставяне на ваксини срещу коронавирусна инфекция.

Допълнителните разходи ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ средства.

С трето свое постановление правителството одобри допълнителни разходи в размер на 55 млн. лева по бюджета на МЗ за 2022 г. за болници.

25 милиона лева от тях ще отидат за строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в поземлен имот, собственост на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги“ ЕАД, за нуждите на Южна България.

30 000 000 лв. ще са за обзавеждане и дооборудване с медицинска техника и апаратура и пускане в действие на разширението на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Александър Чирков“ ЕАД (преди „Света Екатерина“ ЕАД).

Инициативата за изграждането на нов диагностично-лечебен корпус на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив е значителна стъпка към модернизирането на сградния фонд на лечебното заведение. Едновременно с това инвестицията ще бъде с безспорно положително значение както за пациентите от гр. Пловдив и околностите, така и за системата на здравеопазването в целия Южен Централен Район на страната.

Със завършването на новото разширение на болницата /Хирургичен блок Б/ и след нейното обзавеждане и оборудване с медицинска техника и апаратура ще се постигне ново качество в лечебната дейност на „УМБАЛ проф. д-р Александър Чирков“. По този начин ще има изградена и оборудвана по европейски модел високотехнологична болница, която ще бъде 24 ч., 7 дни в седмицата отворена за нуждаещите се граждани, се казва в прессъобщение на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови