Рекорден брой случаи на COVID-19 у нас, три са новите жертви (видео)

OFFNews 23 април 2020 в 08:24 6639 8

66 са новите нови случаи през последното денонощие у нас. 29 души са в болница. 13 са засегнатите области.

До момента регистрираните с коронавирус у нас са 1081. Увеличението спрямо предишния ден е със 6,5%, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Активните случаи са 841.

В София са 22, от които 16 амбулаторни. В "Софиямед" - 1, в "Пирогов" - 1, в Инфекциозна болница - 2, във ВМА - 2.

В Плевен новите случаи са 13, 9 са контактни на работещи в завод "Мизия". В Сливен са 5, във Велико Търново - 5, В Пловдив и Пазарджик по 4, в Кюстендил - 4, в Ловеч - 3 от дом за възрастни хора в с. Гара Орешец. Във Видин са двама, във Варна един, в Бургас един, в Силистра един, в Перник един.

Децата до 18 години са 39, под 10 г. са 22. Има 5 нови случая - в Плевен две момичета на 2 и 9 години, в Кюстендил две момчета на 3 г., едното прието в болницата в Дупница, в Пазарджик - едно момче на 2 г. настанено в болница.

12 нови случая на заразени има сред медицинския персонал: 2 в "Пирогов", 1 в УМБАЛ "Иван Рилски", 1 в "Софиямед", 1 във ВМА, 2 в Сливен и 4 във Велико Търново.

190 са излекуваните, 16 са новите. Във ВМА са 5, в "Пирогов" са 4, в "Св. Анна" - 1, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2.

Трима нови починали има за денонощието. Жена на 87 г. във ВМА, мъж на 53 г. в Смолян, жена на 71 г. в "Пирогов". Общият брой на починалите е 50 души.

262 души са в болница, 37 в интензивни отделения.

Предстоящите мюсюлмански празници

Има събития през следващата седмица, които биха моги да дадат отражение и на ситуацията в България във връзка с настъпващите мюсюлмански религиозни празници, съобщи ген. Мутафчийски. Главното мюфтийство издаде заповед за затваряне на храмовете, молитвите ще се предават по интернет, няма да има посещения. Събирането на големи вечери на фамилии се препоръчва да е в най-тесен кръг. Храните, които се раздават, трябва да бъдат пакетирани с възможност за дезинфекция на пакетите, уточни той.

Има нота от Министерството на външните работи за готвени големи пътувания от Турция с редовни линии, за които ще призовем да бъде взето отношение от ресорните министерства, да се преустановят, защото Турция се намира в изключително тежка ситуация, каза шефът на щаба.

Постепенно се възстановяват някои от полетите в Европа. На Гранична полиция са издадени предписания за измерване на температурата на гражданите и поставянето им под карантина. Забраната за влизане на чужди граждани у нас още е в сила.

Тестването в ромските квартали в София

Това че някой има отрицателен тест, не означава, че може да ходи където иска, коментира шефът на щаба по повод ограничителния режим в софийските квартали "Филиповци" и "Факултета". В тези квартали тестванията продължават, уточни той. 

Днес ще бъдат изследвани 700 души от "Факултета", обясни шефът на Столична РЗИ д-р Пенчев. Тестването ще бъде на случаен принцип, търсят се нови семейни огнища. Вчера са били взети проби на 200 души във "Филиповци" с PCR тестове, определено има положителни. Становището на Столична РЗИ е, че ограничителните мерки трябва да продължат, каза д-р Пенчев.

Ситуацията в УМБАЛ "Иван Рилски"

"Два месеца обясняваме, че бързите тестове не вършат работа, а сега трябва да обясняваме защо не вършат работа", заяви в отговор на въпрос за качеството на бързите тестове, използвани в болница "Св. Иван Рилски", ген. Мутафчийски. Вчера е била проведена видеовръзка с южнокорейски специалисти, които са най-големите производители на тестове. Изрично е било упоменато, че бързите тестове могат да бъдат използвани за епидемиологично проучване, а не за откриване на заболели, уточни ген. Мутафчийски.

Винаги, когато има пневмонии, пациентите трябва да се тестват с PCR, допълни той.

Никога не е сигурно, че първият открит пациент и нулевият, уточни д-р Пенчев. Затова не може да се твърди, че първият доказан пациент в болница "Св. Иван Рилски" е "пациент 0". Там бяха доказани 11 лица, които са медицински персонал, допълни той. Новият регистриран случай на коронавирус сред медици в болницата е от друго отделение и не е бил контактен със заразените пациенти.

Правилата на работа трябва да се спазват, коментира и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има разписани правила за контрол на инфекциите в болниците. Тези неща не се случват в отделения, които лекуват COVID-19. Колегите подценяват заплахата, категоричен беше той.

Сформирана е работна група от всички, които имат отношение към изследването на кръвна плазма от излекувани. Ще дадем указания на болниците как може да се ползва това лечение, но то не е толкова лесно за осъществяване. За да направим пул от кръвна плазма, ние имаме нужда от минимум 2500, а най-добре 5000 дарители, каза доц. Кунчев. В момента това няма как да стане, но го имаме предвид и ще подготвим документите, допълни той.

Лекарствената терапия

Комбинацията между хидроксихлорохин и азитромицин оказва влияние върху проводната система на сърцето. Това са нежелани странични ефети, които могат да доведат до внезапна смърт. Затова винаги сме твърдяли, че тези лекарства не бива да се използват в домашна обстановка. Пациентите, които се лекуват с тази комбинация трябва да бъдат под ежедневен мониторинг. Има първоначални съобщения за увеличен брой на смъртните случаи от лечението с тези препарати, и ако се реплицират в други страни, ние също ще преосмислим тактиката си, каза проф. Мутафчийски.

Случаят в дома за възрастни в Орешак

Неслучайно бяха дадени предписания за забрана на посещенията в тези социални домове, обясни шефът на щаба. Обитателите на този дом са около 20. В момента текат проучвания, все още не можем да отговорим на въпроси за този дом.

По отношение на пътуванията, които бяха направени през празниците, хората бяха скептични към препоръките ни, но 66 случаи не са случайност, обобщи Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3171

8

recycle bin

23.04 2020 в 12:41

Абсолютния брой заболели почти нищо не показва. Ясно е, че ако тестват повече ще намират повече. За да се добие представа как се движи заразата трябва да дават информация на дневна база какъв процент от тестваните са позитивни. Което също няма да е меродавно, ако не тестват по-масово а само огнища.
Това, че всички болни с пневмония трябва да се тестват мога и аз да им го кажа. Само че това не се прави! Познавам човек влязъл с пневмония в болницата в Сандански и вече изписан, който не е тестван защото нямало тестове.

7946

7

Иван Барабан

23.04 2020 в 11:39

Дежурните паники пак реват... колкото повече се тестват, толкова повече ще откриват!
Това, че сме във физическа изолация не значи, че вируса не си шета....аз го изкарах преди 45 дена, около мен други хора го изкараха, повечето леко, някои по-тежко. От хората, с които съм говорил, никой няма да се регистрира в болница ...което би значело карантина на всичките му роднини и приятели в контакт...което би означавало да не могат да работят...
А "рекордните" днес са 10-15 медици от И.Рилски, 10-тина цигани от махалите, 10-тина шивачки от Плевен и по 1-2ма от другите области.
Ако искат да има пик, ще тестват, ако искат да затихва - няма да тестват!

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

23.04 2020 в 11:35

Цветница що я пропуснахте? Тя бе на 12-ти..
На 15 т.м. Ананчо каза - отпочваме масовите тестове.. И хоп след ден - с 40 нагоре.. Сега преди ден пак НОЩ-а каза - почваме масово тестуване.. И хоп на 60 стигнахме..
И от пътуващите що не ни постнете
- толкова пътуваха за Буковлък, пък от тях колко работят в Мизията,
- толкова от пътуващите стигнаха Факултето и Филиповци.. То туй го има в декларациите по КПП-тата.
Да ни докажете, че пътуващите, а не УВЕЛИЧЕНИТЕ тестове почват да изкривяват картинката, дето НОЩ-а ката ден, по два пъти, ни рисува..

6145

5

kokoten

23.04 2020 в 10:22

...инкубационния период е 3-7 дена и тези идиоти са се заразили точно по Великден и престанете да оправдавате една малка част кретени които правят каквото си искат,да не говорим за хората които нямат оплаквания и разнасят вируса там където отидат и пследно:чака ни сериозно увеличение на случаите дано да не съм прав,но при темпа на заразяване на медиците скоро няма да има кой да работи,а тогава нещата стават още по-лоши....

3092

4

hristohh

23.04 2020 в 10:06

@Martin Milev

Тези заразени са се заразили около Цветница. Инкубационният период е 10-14 дни средно.

10372

3

elbarbudo

23.04 2020 в 09:32

Вчера минах през кварталната била да напазарувам, махнали са диспенсера с дезинфектант на входа, няма я охраната да пуска определена бройка хора...

4000

2

Martin Milev

23.04 2020 в 09:05

Голямо мрънкане. Тези нови случаи са заразени много преди Великден, но нали трябва да се създава напрежение. Аз се учудвам, че досега е толкова малка бройката, надявах се да са повече за да минем по-бързо. Така може да се влачим още доста време а с това некадърно управление ще е пагубно.

6145

1

kokoten

23.04 2020 в 08:58

....ами,така е то,на края на Дунава ще се издавим...типично по-български...
 
X

Да помогнем на украинските деца!