Прокуратурата няма да разследва Стойчо Кацаров по обществените поръчки за антигенни тестове

В мотивите си от държавното обвинение посочват, че липсват нарушения

Янка Петкова 20 март 2023 в 14:45 1080 0

Стойчо Кацаров

Снимка Архив/БТА

Стойчо Кацаров, бивш министър на здравеопазването

Прокуратурата няма да образува наказателно производство срещу бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по обществените поръчки за антигенни тестове за училищата, тъй като няма данни за извършено престъпление.

Това гласи отговорът на Софийската градска прокуратура след запитване на д-р Кацаров по повод обещаното, но неосъществено огласяване на решението.

Каква е предисторията

През декември 2021 г. за проблеми обществените поръчки за щадящи тестове за училищата сигнализира уволненият от Стойчо Кацаров негов заместник Димитър Петров, според когото тестовете са били купени на завишени цени – в аптеките стрували по 5-6 лв., а поръчката на едро била за 8,20 лв. на тест.

Сигналът предизвика проверка на КПКОНПИ, която тогава установи, че определени търговски дружества са били толерирани и някои от доставките са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на МЗ. Материалите бяха предадени на прокуратурата. В края на 2022 г. Специализираната прокуратура образува досъдебно производство, а д-р Кацаров отхвърли обвиненията в корупция и заяви, че тестовете за учениците са удобен повод за уронване на престижа и името му. 

Какво установи прокуратурата

Към днешна дата решението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство е факт, а в мотивите на постановлението е посочено, че "процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно, без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването."

"Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров, е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитават интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици", пишат в мотивите си от държавното обвинение.

В коментар по решението Стойчо Кацаров посочва, че оклеветяването му е "добре пресметната акция" за дискредитирането му от засегнати от действията му като министър на здравеопазването политици.

"Като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици на която беше извънредната смъртност от COVID-19. Аз имам само едно оръжие в тази битка - истината", заявява в позицията си до медиите д-р Стойчо Кацаров.

По време на мандата си като служебен министър Кацаров оповести данни за източване на НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение, лошо финансово състояние и незаконни трансплантации в болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница), а здравната каса даде лечебното заведение на прокуратурата. За тежки нарушения бяха сменени ръководствата на Александровска болница и "Пирогов"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови