Политически решения затруднявали работата на Здравната каса

OFFNews 25 ноември 2014 в 18:42 3395 1

Д-р Румяна Тодорова

Законовите промени в здравеопазването, налагани от политиците, затрудняват дейността на Здравната каса и подлагат под съмнение нейната стабилност.

Това става ясно от анализ на управителя за НЗОК д-р Румяна Тодорова, изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов и до здравния министър д-р Петър Москов.

По думите на Тодорова един от примерите за промяна, оказала негативно въздействие, е намаляването на таксата за пенсионери от 2.90лв. на 1 лев.

От четири години не са предприемани действия за клиничните пътеки, за които не са отчетени пациенти, като в същото време са добавени нови клинични пътеки. Заради тези и подобни решения на политици между 2012 и 2013 г. разходите на НЗОК са се увеличили с около 12 млн. лева, се посочва в анализа.

При никоя промяна в болничната и извънболничната помощ не е правен анализ за ефективността на тази промяна, категорична е Тодорова.

В момента се работи върху нов вариант на Наредбата, която определя за какво заплаща касата, и се очаква тя да бъде допълнена с нови дейности, което според шефа на НЗОК ще доведе до необходимостта да се отделят допълнително 13 млн. лв.

Сред основните причини за недостига на пари във финансовата институция са неправилното планиране на нейния бюджет, раздробяването на клиничните пътеки, както и на това, че заплащането на дейността на болниците не е обвързано с реални резултати от лечението, става ясно от анализа.

Начинът, по който се финансират клиничните пътеки, симулира болниците да приемат всички пациенти и да кодират фиктивни диагнози, за да отчетата по-скъпи пътеки, както и да прехвърлят пациенти от едно в друго отделение, за да ги запишат по нова клинична пътека. Стимулира се и разкриването на нови болници, основно частни, а рискът от това се поема от НЗОК. В същото време българското общество няма информация за това как се разходват средствата в самите болници, твърди д-р Румяна Тодорова.

Като възможни решения на тези проблеми Тодорова посочва заплащане на болниците само в случаите, когато лечението не може да бъде извършено в извънболничната помощ, преразглеждане на най-скъпите клинични пътеки и извеждане на някои от процедурите в извънболничната помощ.

Трябва да се наложат и промени, според които Касата да може да сключва договор с тези болници, които дават най-добро качество на медицинските услуги и гарантират пълната равнопоставеност на пациентите, става ясно още от анализа на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови