Пандемията ще свърши още тази година, заяви проф. Радка Аргирова

Омикрон вероятно ще е последният или предпоследният вариант

OFFNews 16 януари 2022 в 11:21 9786 5

Проф. Радка Аргирова

Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година, заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19, в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

"Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последният или предпоследния вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот", каза Аргирова.

Според нея обаче все още не е дошло времето за приравняване на COVID пандемията с грипната епидемия. В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това, коментира тя.

Не е разумно у нас да отпадне сертификатът за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова. Възможно е, обаче да се намали действието на зеления сертификат, защото непрекъснато постъпва нова информация и данни за това колко време трае защитата срещу COVID от ваксините и от антителата след преболедуване. В този смисъл не е ясно и колко бустерни дози ще са необходими. Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози - да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Проф. Аргирова обясни, че след 7-ия до 10-ия ден от заразяването си човек спира да пренася вируса. По думите ѝ вече е ясно, че Омикрон протича по-леко и у нас. Точно този факт е наложил и промяната на подхода на налагане на ограничителни мерки.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП "Възраждане", ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

5

сиви65

17.01 2022 в 12:37

След такова изявление дори и колебаещите се за ваксинация вероятно ще се успокоят и ще се откажат. Браво! Утре очакваме и Мангъров със заключението, че няма как през тази година да приключи нещо, което никога не е започвало.

1500

4

BENZEROFF

17.01 2022 в 10:52

На някои хора "мозъчната мъгла" им се вдига понякога :)

Започват да виждат в бъдещето !

22548

2

dolivo

16.01 2022 в 18:57

вероятно в опит за оптимизъм, иска да каже, че доминантната мутация ще стане почти безопасна.

кой знае, малко на ясновидски опит мяза

3767

1

Име на профила

16.01 2022 в 12:00

Аз пък казвам, че ще свърши през март 2023. Говорят ми го звездите.

Всяка седмица пускате някой да играе тото по сутрешните блокове. Хората, които гледат сутрешни блокове, ги слушат, и противоречеито в мненията ги кара да не вярват на никого вече. Браво!
 
X

Да помогнем на украинските деца!