Пак бавят ТЕЛК решенията с месеци

Шест месеца чака решението си жена, която е пенсионирана по болест от три години

OFFNews 13 ноември 2023 в 16:21 1098 1

хора с увреждания

Снимка БГНЕС

Тромави процедури оставят хора с увреждания без помощи и лекарства

Решенията на ТЕЛК отново се бавят с месеци, сигнализират пациенти. Заради тромавите процедури хората с увреждания губят социални помощи и прекъсват лечението си.

55-годишната Сидерка Петрова разчита на пенсията по болест от 3 години. От шест месеца обаче е без доходи, защото новото решение на ТЕЛК се бави. Когато пита защо се случва това, отговорът от експертната комисия е един и същ – „не е гледано досието, защото чакаме да се съберат повече хора за ортопед”.

Пред bTV жената разказва, че е с тежка форма на затлъстяване и множество придружаващи заболявания. Досега е била с 50% ТЕЛК. Лекарства не пие от април, защото няма как да си ги купи. Заради забавянето на ТЕЛК-а губи правото и на помощи за отопление. А личен асистент не ѝ се полага.

На запитване от медията от ТЕЛК – Велико Търново уверяват, че до 20 ноември Сидерка Петрова ще получи експертно решение.

Ръководството на болницата, към която са експертните комисии, реагира на сигнала с проверка, след която отговорът е, че забавянето се дължи на „изключително тежката претовареност и липсата на специалисти”.

За забавяния на телковите решения сигнализира и омбудсманът Диана Ковачева. Жалбите до нея от хора с увреждания са многобройни.

По проблемите на експертните комисии бе организирана и кръгла маса в Народното събрание, въпреки споделените проблеми на хората с увреждания и частичната електронизация на процеса осезателна промяна няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

13.11 2023 в 16:47

Никога нищо няма да се промени в ТЕЛК у нас. Някои от Вас тук са чели патилата с обжалваното ми решение, продължили над 10 месеца (в Сф - с поне 5-6-7-8 комисии). Оцелях, понеже все още имам семейство.
Омбудсман, телевизии, комисии в НС - тц! Научиха ме, че срещу изедниците в територията не се рита...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки