Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Още жалби за забавени инвалидни пенсии

OFFNews 08 март 2023 в 16:39 1062 0

омбудсман

Снимка БГНЕС

Диана Ковачева, омбудсман на Р България

Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания към хората с увреждания настоява омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът за препоръката ѝ са многобройни жалби, сигнали и обаждания от хора с увреждания до институцията на омбудсмана, в които сигнализират, че не по тяхна вина още не са се явили за преосвидетелстване и през март са оставени без подкрепа.

От пресцентъра на обществения защитник припомнят, че от 25 януари са в сила нови промени в Закона за хората с увреждания, инициирани от омбудсмана и гласувани в последните дни на 48-ото Народно събрание, с цел хората да не губят права и да получават пенсиите си за инвалидност, докато чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация.

Така до издаване на ново ТЕЛК решение Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са задължени да предоставят информация на всички отговорни органи, за да не се прекъсва финансовата и целева подкрепа на хората с увреждания, включително безплатните винетки стикери, право на лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения и др., допълват от офиса на Ковачева.

Омбудсманът настоява за ускорено предоставяне на информация от здравното министерство и незабавно възобновяване на полагащата се подкрепа към всички правоимащи, без да има повече забавяния и въвеждане на допълнителни, ограничителни условия.

На 14 февруари Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания към хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!