Отговорът на Астра Зенека: Ваксината ни е безопасна

OFFNews 12 март 2021 в 18:08 4562 0

Данните на компанията не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Това се казва в позиция на "Астра Зенека" в отговор на решенията на редица европейски страни да спрат употребата на ваксината срещу COVID-19 заради опасения за риска за здравето на гражданите. 

Причина за притеснението на държавите от ЕС стана внезапната смърт от множествена тромбоза на ваксинирана 49-годишна жена в Австрия . Впоследствие стана ясно, че на територията на блока са докладвани около 30 случая на образуване на тромбози сред имунизираните.

"Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 млн. изследвания не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или тромбоза, при която и да е  възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с CОVID ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове състояния е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население", се казва още в изявлението. 

Публикуваме целия текст на позицията на "Астра Зенека":

"Лекарствената безопасност е основен приоритет на "Астра Зенека". Регулаторните органи прилагат ясни и стриктни стандарти за ефикасност и безопасност при одобрението на всеки лекарствен продукт, в това число и ваксина срещу COVID-19 на Оксфорд – "Астра Зенека".

Профилът на безопасност на ваксината е широко проучен във фаза III клинични проучвания и независимият детайлен преглед на данните потвърждава, че ваксината се понася добре като цяло.

В допълнение на данните от клинични проучвания, десетки милиони дози са приложени в над 50 страни в света, с което нараства обемът данни за ефективност и профил на безопасност с ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – "Астра Зенека" в реалната клинична практика.

Eвропейската Агенция за Лекарствата(ЕМА) постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти в интерес на безопасността на пациентите. Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай. В линка по-долу е представена позицията на европейския регулатор, съгласно която честотата на тромботичните събития при ваксинирани и неваксинирани лица е една и съща:

Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Република Австрия излезе със становище, че няма причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития.

Междувременно Фил Брайън, Ръководител направление „Безопасност на ваксини" в Британската Регулаторна Агенция за Лекарства и Здравни Продукти (MHPR) посочи, че тромбозите могат да възникнат по естествен път. Той допълни, че при повече от 11 млн. дози от ваксината на Оксфорд – "Астра Зенека", приложени в Обединеното кралство, съобщенията за възникнали тромбози до този момент не са повече от броя, който би могъл да възникне по естествен път във ваксинирана популация.

Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – "Астра Зенека" във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация.

Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество.

"Астра Зенека" има готовност да достави планираните количества за България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови