Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти.
В нея се твърди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и паразитират в тялото ни". Авторът на публикацията, който не е уточнен, смята, че съвременният хляб е "едно от най-ужасните изобретения на човечеството".
Твърдение: Дрождите в хляба са опасни за здравето
Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към специалист в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Доц. Анна Колева е ръководител на катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.
В отговора си до БНР доц. Колева посочва, че редица отрасли от хранително-вкусовата промишленост се основават на жизнената дейност на дрождите. Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството. Дрождите са широко разпространени в природата, обитават места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и др.
Според доц. Колева твърденията в публикацията не почиват на никаква научна основа. Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiae) не са термофилни. Оптималната им температура за развитие е 30°С. При изпичането на хляба, което става на 180 - 260°С, те умират. Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този начин се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава хляб с по-голям обем.
На твърдението за вредните дрожби в хляба във Facebook реагира и д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн.
В публикацията си той посочва, че "при печенето на хляба дрождите биват убити, а дори и живи, нямат никакъв вреден ефект върху микробиом и тяло. За навлизане в кръвта и размножаване там - няма такова нещо!".
Заключение
Твърдението, че дрождите в хляба вредят на човешкото тяло не почива на никаква научна основа и е НЕВЯРНО. При изпичането на хляба дрождите умират, а тяхната единствена роля е да направят хляба с по-голям обем, посочват доц. Анна Колева Университета по хранителни технологии в Пловдив и д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.
Б. ред. - Материалът е подготвен от екипа за проверка на факти на БНР.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
22548
1
27.11 2023 в 08:50
плюскането постоянно на сладки неща, както и хлебища, и недостатъчно мазнини и протеини е проблема. И повече зеленчуци, туршии с бактерии, не с оцет.
Знам че излиза по скъпо от хляб и бисквити, това е положението.
по голям проблем са пестицидите и антибиотиците в пшеницата (glyposate), отколкото дрождите.
Последни коментари
Люгер Химарс
Борисов не е в положение да поставя условия, заяви Асен Василев
Mladen900
Украйна съобщава, че ситуацията на фронта се влошава
Д-р Мазникуров
Украйна съобщава, че ситуацията на фронта се влошава
Козин Човков
''Ако едно прасе се снима до Зеленски, то не спира да бъде прасе''
781000
Украйна съобщава, че ситуацията на фронта се влошава