МЗ започва дебат за демонополизация на НЗОК, обмислят нов модел за плащане на лекарите

Вероника Шербанова 15 август 2017 в 17:10 2558 1

Снимка БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще започне обществен дебат за демонополизация на Здравната каса и за смяна на модела за заплащане на лекарите, обяви здравният министър Николай Петров, който представи приоритетие в сферата на здравеопазването. 

В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични, заяви министърът. Няма ясен регламент откъде идват парите. Обикновено те идват чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд, коментира Петров. 

Има прекалено голямо разтваряне на ножицата и така се получава, че има хора които получават много високи заплати, а други - много ниски, допълни той. 

По думите му ще бъде сформирана работна група, която ще работи за изграждането на нов модел на заплащане на лекарите. 

Компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа. След дискусии ще работим върху проблема и ще го представим като теоретичен модел, каза Петров. 

До края на годината ще бъде представен и нов модел за управление на болниците и договарянето със Здравната каса.

Новият модел за управление на болниците ще трябва да отчита как се формира заплатата на лекарите, как се формират бонусите и как ще се разпределя и отчита извънредният труд.

По отношение на договарянето с НЗОК идеята ще бъде да се обвърже финансирането от страна на Касата с критерии за качество и парите да следват пациента. 

Със създаването на конкретни критерии за качество ще се цели и намаляване до минимум на човешкия фактор при избора с коя болница НЗОК да сключва договор. 

По отношение на възможни фалити на болници след въвеждането на тази мярка Петров коментира, че ако лечебното заведение изпълнява обема дейности и дава необходимото качество, вече е въпрос на мениджмънт дали ще фалира. Средата е пазарна. Ако болниците имат добър потенциал, ще продължат да привличат пациенти, обяви министърът. 

Информация за това къде от колко легла има нужда ще дава и Националната здравна карта. По думите на Петров създадената от бившия здравен министър Петър Москов Национална здравна карта е добре. Предстои Върховният административен съд да се произнесе окончателно за нея, но ако бъде отхвърлена, ще бъде внесена в същия вид наново, като ще се спазят препоръките на съда, стана ясно от думите на министъра. 

Предвижда се още създаване на единен орган за възлагане на обществени поръчки за лекарства, за да се постигнат по-ниски цени. Ако тази стъпка проработи, такъв орган ще бъде създаден и за медицинските изделия. 

Здравното министерство ще направи стъпки и за създаване на самостоятелен фонд за пациентите с редки болести, който ще бъде финансиран от НЗОК, а при нужда, финансирането ще се допълва от държавата. 

Петров обърна внимание и на спешната помощ, като в тази сфера се предвижда приемането на стандарт и въвеждане на системата на триаж, както и включване на професията парамедик в системата на спешната помощ.

Предвидени са още мерки за събиране на повече здравни вноски и за създаване на аптечна карта, от която ще се види къде няма достатъчно аптеки.  

По повод проблемите в Националния кръвен център здравният министър каза, че има доста тежък доклад за Центъра и е възможно той да бъде изпратен на прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

15.08 2017 в 17:24

Моделът е ясен!
Имаш пари - ще те лекуват и ще живееш. Нямаш пари - не съществуваш за здравната система.
Защо въобще се нарича "здравна система", като става въпрос за чисто търговски дружества!? И защо продължават да ми удържат "данък здраве"?!
Да ви пикам на реформите!
Така и така си плащаме като попове, когато опрем до лекар. Няма специалист, който да преглежда за едно "мерси", а направления, ако има то ще ти запишат час за след 2 месеца!
Толкова зле България никога не е била.