Медиатор: Убеждавам човек да се ваксинира, личният лекар го връща

Нана, Краси Радков и Пендачанска са част от Обществения съвет по ваксинация към МЗ

Янка Петкова 02 юли 2021 в 12:48 5950 3

Снимка БТА/Цветомир Петров

Сред немалко медицински лица има много голяма опозиция на ваксините. Ти убеждаваш един човек да се ваксинира, защото само така ще се предпази, и, когато той взема решение, личният лекар казва "няма нужда".

Това сподели Захари Атанасов от Националната мрежа на здравните медиатори, един от поканените да участва в Обществен съвет за изработване на концепция за ваксинационна кампания срещу COVID-19.

Инициативата е служебния екип на здравното министерство и в нея се включиха представители на етнически и религиозни общности, психолози, журналисти, пациентски организации и популярни лица от шоу бизнеса.

Атанасов сподели още, че често здравните мадиатори стават жертва на агресия в опита си да убедят ромите да се имунизират срещу коронавируса. Според него конспиративните теории се разпространяват много сериозно сред общността и една от причините е, че медицинските специалисти не дават личен пример. 

"Започнаха да се ваксинират немалко хора, около 10% от ромската общност е ваксинирана, но колко медицински лица се ваксинираха – около 20%, което е страшно, нека първо медицинските специалисти да дадат личен пример, те бяха първите колебаещи", посочи медиаторът.

Председателят на Националната мрежа на здравните медиатори проф. Ивайло Търнев сподели, че около 240 медиатори работят на терен в 28-те области в страната и се сблъскват с доста предизвикателства в общността, свързани с противоречивите послания от експерти и медицински персонал.

"От друга страна, в някои църкви ваксините се определят като "дяволска работа".  За съжаление, някои лични лекари са против ваксините, дори в клиниката, в която работя, има такива колеги. Трябва да започнем да говорим на един език, кампанията е много недостатъчна, няма комуникационна стратегия, все още хората с хронични заболявания не са наясно дали могат да се ваксинират", посочи неврологът.

Съветникът на министър Кацаров проф. Мира Кожухарова призова за по-голяма обществена подкрепа и подчерта, че приоритет трябва да бъде ваксинацията на възрастните и хронично болните.

"Близо 1 милион и 800 хиляди души в страната са получили ваксина, което е много малко, затова сме поканили представители на различни обществени групи. Освен ваксинацията, няма друго средство за противодействие на епидемията. Ако не успеем с имунизацията, през септември и октомври ни чака сериозна вълна", подчерта бившият председател на Националния ваксинационен щаб и член на Обществения съвет проф. Красимир Гигов.

Готовност да подпомогнат ваксинационната кампания изразиха и представители на различните религиозни общности. Направи впечатление отсъствието на духовниците от Българската православна църква.

"Католическата църква спазва стриктно предписанията. Папа Франциск насърчава ваксинирането, апелира за имунизация на бедните, на клошарите. Всички желаещи свещеници и монахини се ваксинираха, дадоха личен пример, за нас няма пречки от богословско естество, заяви отец Петко Вълов, главен секретар на Католическата епископска конференция в България.

"За нас е най-важно запазването на здравето и живота на вярващите. Главният мюфтия и ръководството бяха едни от първите ваксинирани, за да поощрим мюсюлманската общност. Тя не е скептично настроена срещу ваксинирането, но може би липсата на интензивна кампания и недостигането до отдалечените места затруднява имунизацията на хората ни. Ние сме 1 млн. и 200 000 хил. трудно могат да се обхванат всички за кратко време, но част от мюфтиите и имамите са ваксинирани. Готови сме да работим и със здравните медиатори, имамите също ще се включат", каза Джелал Фаик, главен секретар на Мюсюлманското изповедание в България.

Д-р Румен Бояджиев от Обединени евангелски църкви посочи, че още през март 2020 г. те са излезли с призив-обръщение към протестантската общност. Според него това е добър опит за достигане до много хора в страната. По думите му и духовните водачи са оказали "положително влияние".

Д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом" съобщи, че 70% от еврейската общност е ваксинирана с две дози. Той обаче подчерта, че част от лекарите са против ваксините срещу COVID-19 и призова БЛС да се включи по-активно в промотирането на ваксинацията сред здравните работници. Д-р Оскар заяви готовност общността да помага чрез структурите си в страната.

Антраник Шакариян, председател на Епархийски съвет на Арменска апостолическа православна Света църква в България, посочи, че арменските църкви са спазвали строго наложените противоепидемични марки, но призна, че голяма част от хората се колебаят да се ваксинират: 

"Аз съм изкарал ковид, но не разбрах да се ваксинирам ли, да изчакам ли и кога да го правя, според мен е важно най-напред хората, които не са преболедували, да се ваксинират. Има нужда от повече информация", подчерта духовникът.

Нана Гладуиш от Фондация "1 от 8", акцентира върху нуждата от повече активност от страна на личните лекари и специалистите по онкологични заболявания, за да бъдат убеждавани пациентите да се ваксинират, че имунизацията няма да им навреди. Според нея общопрактикуващите лекари трябва да бъдат по-активни и да се обаждат на хората записани в листите им.

Директорът на БТА Кирил Вълчев направи няколко предложения:

"Ще предложа на колегите да освободим достъпа до цялата информация, свързана с ваксинацията, за да могат да се възползват медиите, които не могат да плащат за абонамент, но ние не можем да спрем сигналите от световните агенции, които също са противоречиви. Може би ще е полезна информацията от българите по света – какво се случва на други места. Медиите са в трудно положение, рекламният пазар се сви, регионалните медии са в колапс. Трябва да се намери модел за подпомагането им, помощ за разпространението им", подчерта Вълчев. Според него е важно да се подчертае социалният ефект от имунизациите - възможността да се пътува и общува свободно.

Ирина Недева от БНР изтъкна нуждата от тренинги за журналистите, за да знаят как да четат и поднасят научна информация. Тя подчерта, че страната ни е своеобразен хъб за разпространение на фалшиви новини, неслучайно антиваксърството е толкова разпространено у нас.

"Вярвам на науката, не мога да давам съвети, но ваксините ще ни изведат от пандемията. Нашите зали бяха наполовина празни. Като актьори се срещаме с много хора, заобиколен съм от възрастни, затова се ваксинирах. Дойдох сам, никого не представлявам. Ако мога да дам пример на някого, ще бъда щастлив", каза актьорът Краси Радков, който също беше сред поканените.

Проф. Карабельова от СУ подчерта, че е важно да се адресира кампанията и към младите хора - ученици и студенти, за да има присъствена учебна година през есента. Според нея трябва да се работи бързо за изграждане на стратегия за ваксинационната кампания, защото времето ни притиска - да се проучат страховете, нагласите и на тази база да се работи.

"Липсата на БПЦ е безкрайно жалка", каза в емоционално изказване оперната певица Александрина Пендачанска. Според нея медицинските лица не са достатъчно активни, но всеки може да убеди поне още 1-2 души да се ваксинират, както е направила с дъщерите и баща си.

"Да не нападаме личните лекари, мнозинството не са настроени срещу ваксинациите. Около 70% от имунизациите са поставени от общопрактикуващите лекари", подчерта здравният министър Стойчо Кацаров. Той заяви, че
в началото на другата седмица ще бъде представен план за противодействие на бъдеща епидемична вълна.

"Това, което ни обединява в този Обществен съвет, е мисия, а не административна задача. Чух много интересни предложения, за някои от тях ще потърся и съдействието на колегите си от Министерския съвет", обобщи в края на срещата Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

3

Nick Ivanov

03.07 2021 в 09:12

Никакви медиатори, никакви чиновници и функционери не могат да заповядват кой да се ваксинира, кой не. Всякакви ограничения за "неваксинирани" са незаконни, нарушават Конституцията. Включително и маските. Свидетели сме на безобразна пропагандна кампания, която руши доверието на хората към собствената им държава.

23293

2

Стефан

03.07 2021 в 01:52

Не. В случая се осират лекарите. Не от мрежата, която вече не съществува, а от големите лъскави скъпи болници.
Например шефът на реаниманицята на Военната болница, два пъти бил мрял от тая корона, но не се бил имунизирал. Даже глуповатата журналистка се дръпна от помпозния разговор.

Работата е проста. Пушиш? Смърдиш ми - няма да легна с тебе. Не си имунизиран - кашляй си у вас - баща ми не си пада по задъхващи се трупове.