Китай манипулирал данните за COVID-19, за да скрие неспособността си да се справи

Тайни документи разкриват, че броят на заразените и починалите в страната в началото на пандемията е бил много по-голям от обявения

Ваня Милева 01 декември 2020 в 12:45 5364 0

Китай. Кредит: Chinatopix

Китай е намалил броя на случаите с COVID-19 повече от два пъти, за да омаловажи сериозността на заплахата от епидемия и да скрие неспособността си за бързо диагностициране на случаите. Това се е случило в ранните етапи на пандемията според изтекли документи, цитирани от CNN.

Американската медия е получила 117 стр. вътрешни документи от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в провинция Хубей. Те разкриват как Китайската комунистическа партия е задържала жизненоважна информация, докато светът се е борил с бързо разпространяващия се вирус.

Оптимизъм

На 10 февруари Китай публично съобщава за 2478 нови потвърдени случаи, докато поверително докладва за 5918 - 139% разлика.

На 17 февруари Китай огласява 93 нови смъртни случаи в провинция Хубей, където е Ухан, а тайно - за 196. Разликата е повече от два пъти.

На 7 март Китай съобщава за общо 2986 смъртни случая в Хубей, а в разкритите документи те са 3456.

Документите от началото на март показват реакцията на китайската здравна система на пандемията между октомври 2019 г. и април 2020 г. Анализът им разкрива, че на китайските власти са били нужни средно 23,3 дни - повече от три седмици - между появата на симптомите до потвърдената диагноза, което според експертите е затруднило значително стъпките както за наблюдение, така и за борба с болестта.

Проверка на тестовите китове (комплекти) установява, че са неефективни за откриването на COVID-19. Липсата на лични предпазни средства е принуждавало здравните служители да деактивират вируса преди тестване.

20 пъти повече случаи на "грип" в Хубей 

Документите също така показват неоповестен досега 20-кратен скок на случаите на грип през декември 2019 г. в провинция Хубей. Според вътрешните данни в седмицата, започнала на 2 декември, случаите са се увеличили с приблизително 2059% в сравнение със същата седмица предходната година. Огнището същата седмица не е Ухан, откъдето тръгна заразата, а близките градове Ичан - с 6 135 случая, и Сиеннин - с 2148. Ухан е третият най-тежко засегнат с 2032 нови случаи през тази седмица.

Достоверност

Архивите са предоставени на CNN от пожелали анонимност работещи в китайската здравна система. Те искали "да представят истината, която е била цензурирана, и да почетат колегите си".

Документите са проверени от шестима независими експерти.

Специалист с близки връзки с Китай съобщава, че е видял някои доклади по време на поверително проучване по-рано тази година. Европейски служител по сигурността, познаващ китайски вътрешни документи и процедури, също потвърждава пред CNN, че архивите са истински.

Метаданните от файловете, проверени от CNN, съдържат имената на служители на CDC, като модификатори и автори. Датите от метаданните са в съответствие със съдържанието на документите. Извършен е и цифров съдебен анализ за тестване на техния компютърен код спрямо предполагаемия им произход.

„Беше ясно, че са допуснати грешки - не само грешки, които се случват, когато си имате работа с нов вирус - а също така бюрократични и политически мотивирани грешки в начина на справяне с него - заявява Йенджун Хуан (Yanzhong Huang), старши сътрудник по глобално здравеопазване в Съвета за международни отношения. - Това има световни последствия."

Китайското министерство на външните работи, Националната здравна комисия и здравната комисия в Хубей не са отговорили на запитването на CNN по повод констатациите в документите.

Още информация - в НаукаOFFNews.

Източник: The Wuhan files. Leaked documents reveal China's mishandling of the early stages of Covid-19
Exclusive by Nick Paton Walsh, CNN

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews