Хората с малко антитела след първата доза ваксина да пият витамин Д при втората

Поставянето на втора доза от друга ваксина не е издържано юридически, трябва да има становище от производителя, смята проф. Тодор Кантарджиев

OFFNews 14 април 2021 в 10:14 47317 0

Снимка Архив/БТА

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Правят се две дози, за да се намали този процент. Ако някой ваксиниран не изработва антитела, съветвам при втората ваксинация да взема малко повече Витамин Д и да не ползва имуностимулатори. Ако няма ефект, да опита след два месеца с друга ваксина. Това каза по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира решението на някои страни втората доза "Астра Зенека" да бъде заменена с иРНК препарат:

"Всяка ваксина е лекарство и се прилага по кратката характеристика, дадена от производителя. Когато той е казал, че може да се слагат две дози, те трябва да са само от тази ваксина. В момента се провеждат изследвания дали Оксфордската ваксина може да се комбинира с иРНК ваксина. Официални резултатите все още няма и това, което се прави в момента от някои държави, юридически не е издържано.

По думите на професора случаите на тромбози са изключително редки и само след първа игла. С повишено внимание трябва да бъдат младите жени, които ползват контрацептиви. Специалисти от Германия са установили, че рискът е по-голям, когато при първа доза от векторната ваксина жената е овулация.

Става дума за едно ново заболяване - имунна тромбоза, което се лекува с големи дози гама-глобулин, уточни професорът.

Защо са скъпи PCR тестовете у нас

Цената на PCR тестовете у нас е висока, защото има търсене. Когато медицината е бизнес стават такива неща, реактивите и трудът трябва да са в порядъка на 20 до 30 лв. Някои си позволяват цени по 130 и повече лева. Извинявайте, но според мен е много. За съжаление, цената не може да се регулира. Нали се борихме медицината да бъде търговска дейност? Сега нищо не може да се направи, защото това си е договаряне между лабораториите главно, каза Кантарджиев. 

За българската ваксина

Засега българска ваксина срещу COVID-19 няма. Мисли се от 14 месеца, но все още не са започнали изпитвания. Лабораторията, която смята да прави изследвания за тази ваксина, от 21 години прави ваксина срещу грип. Държавата финансира тези опити, но все още противогрипната ваксина не е факт. Може би съвсем скоро ще стане. Това че искаш да произвеждаш някаква ваксина, не значи, че трябва да говориш срещу другите и да объркваш хората, каза директорът на НЦЗПБ. 

Специфичен вариант на COVID-19

Специфичен вариант на вируса е установен в Северна България. Той има характерни изменения в спайк протеина. Пробите се секвенират в момента и щом бъде ясен резултатът - ще бъде оповестен. Към момента у нас все още доминира британският вариант.

Все по-близо до колективния имунитет

През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет, каза микробиологът.

Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на "Пфайзер" и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на "Модерна". Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване.

Страната ни одобрява сертификатите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора, обясни проф. Кантарджиев.

Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна, допълни той.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавирус, има ли създадени антитела и какъв е имунния отговор, ако е изследван и трето - дали е ваксиниран, обясни експертът и допълни, че авиокомпаните ще проверят ваксинационните паспорти при чекиране

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови