Хинков: Данните от Активни потребители са манипулация

OFFNews 10 септември 2023 в 21:58 4864 6

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Данните от "Активни потребители" са манипулация. И сега мога да ги нарека така, защото индикатор за повишено съдържание на Ешерихия коли е нивото на чревни инфекции в даден район. Няма такова повишаване, което говори, че водата е чиста.

Това каза в коментар по данните, изнесени от екип на "Активни потребители" и учени от Софийския университет за чистотата на морската вода по Южното Черноморие. По думите му направените проби от РЗИ са били изследвани в сертифицирани лаборатории и е било доказано, че такова замърсяване няма.

Ако хората вярват на "Активни потребители", трябва да си зададат въпроса как въобще се създава една такава система за контрол на хигиенно-епидемиологичната обстановка. Абсолютно чиста е била водата преди пороите, мога да ви припомня как се говореше, когато се срути стената на язовир "Нова Каховка", а впоследствие се оказа, че опасност от зарази няма, тъй като морето се самоочиства, обясни Хинков.

Той заяви, че регионалните здравни инспекции са в готовност да вземат по-често проби от водата в пострадалите райони на Южното Черноморие и припомни, че там е забранено къпането, а питейната вода не трябва да се консумира. 

Болниците - "бомби, които цъкат"

Районните болници в страната са 80% акционерно участие на държавата при положение, че преди 20 години те са били 51% държава и 49% община. През тези години болниците очевидно са работили на загуба и държавата е наливала средства до придобиване на 80% от собствеността. Някои от тях трябва да бъдат закрити или да се преобразуват. Министерството има намерение да ги преструктурира, да ги запази чрез сливане или окрупняване по райони, като продължи да им оказва помощ, каза министърът.

По думите му трудно може да се каже кои от лечебните заведения са най-зле.

"Има болници, които са с много големи дългове, но са структуроопределящи – такава е "Пирогов", финансовото ѝ състояние не е добро", посочи Хинков и даде пример с ВМА, която е имала 10 млн. дълг, но е била запазена, тъй като е структуроопределяща.

Той коментира и случаят "Мустафа Емин"

Не ми е звънял, не съм разговарял с Емин, нито с министър Тагарев, научих за случая от медиите. Заставам зад колегите от "Пирогов", но разбирам господин Емин в неговото състояние на баща, който чака 4 часа детето му да бъде прегледано, без да е разбрал ситуацията, в която са колегите, каза здравният министър.

Според него със случая се спекулира - "не заслужава чак такова внимание, той е приключил".

Хинков каза, че все още не му се е случвало да му звънят с подобни казуси, но имал предложения за назначения, които си събира "в една папка".

Заплатите на лекарите и казусът "Майчин дом"

По повод ниските възнаграждения на лекарите министърът съобщи, че има уверение от колегата си Асен Василев за увеличаване на заплатите в сектора. Мерки са взети и с промени в Националния рамков договор.

На този етап всички проверки в "Майчин дом" показват относително добро финансово състояние на болницата. По-голяма част от персонала стои зад Иван Костов, а не зад другите. Казах на представителите на синдикат "Защита", че това е въпрос на морал. Доходите на проф. Костов са легални, но има нещо сбъркано в закона", уточни министърът.

По повод дефицита на лекарства Хинков заяви, че проблемът е системен и скоро няма да бъде решен.

Ценообразуването следва политика на най-ниска референтна цена в три европейски страни, но това лекарство става интересно за реекспорт, заради ниската цена на вноса. Не е толкова лесно да се забрани износа, затова сега сме предложили промени в закона, които до голяма степен ще решат проблема с регистрацията на едно лекарство в системата и излизането му от нея след изписването от аптеката, каза министърът и изрази увереност, че с новата верификация проблемът с износа ще бъде решен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

7

зора

11.09 2023 в 18:42

Този министър си е чист лобист на бизнес интереси. Имаше и други подобни изказвания от негова страна. Едно е сигурно- ще си получи договорената комисионна. Чудя се чий кадър е? И цял живот е бил по административни длъжности...

723

6

user4eto

11.09 2023 в 09:29

Най-много си е виновен българинът.
Хем го лъжат, хем го скубят, хем го тровят, той обаче ходи и по заведения и по хотели и по плажове.
Бе спри се бре, дай им урок!

-240

5

редовно четящ

11.09 2023 в 09:06

С такива министри здравната ни система ще се оправи, когато цъфне налъмът на Радой.

2415

4

Пустиняк

11.09 2023 в 07:11

"индикатор за повишено съдържание на Ешерихия коли е нивото на чревни инфекции в даден район. "
Оставка!!!

6136

3

WOW

11.09 2023 в 01:05

Този министър е гений. Никакви лаборатории и санитарни анализи не са му нужни, само РЗИ-Бургас му е достатъчно. При РЗИ и водата е чиста, тръбите ги няма, то и пише статистиката за чревните инфекции. Обаче не трябва да забравя, че пациентите, също като Активни потребители, може да лъжат и манипулират, че са болни. Сигурна е информацията чак когато ги закопаят! Затова длъжността на г-н Хинков трябва да се преформулира на МИНИСТЪР НА ГРОБАРИТЕ!

1900

1

Ibn Sina

10.09 2023 в 22:44

Ако чистотата на водата се измерваше с броя на регистрираните заболели с чревни инфекции, то никъде нямаше да правят анализи на самата вода. Щеше да е достатъчно някой да обикаля по кабинетите и да пита лекарите колко хора с диария са минали през тях. Изключително глупаво и непрофесионално изказване за здравен министър с лекарска диплома. Е.Coli е само индикатор за наличие на замърсяване. Резултатите от което върху здравето съвсем не се ограничават с чревни инфекции, отделно самото разболяване може да се развие чак когато човек се прибере след ваканция и никаква статистика за болните по морето не е меродавна. За случая Майчин дом излиза, че работата на министъра не е да прилага закона, а да ходи да проверява колко хора подкрепят един директор и колко са против. Почти сигурно е питал персонала в присъствието на самия директор, което е определило и отговора. Рекламно участие по bTV, без никакъв смисъл
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика