Ген. Мутафчийски: България е трета в света по ръст на смъртността от COVID-19

Заболеваемостта у нас достигна 483 на 100 хил. души

OFFNews 18 март 2021 в 10:59 5051 0

Снимка Архив

Много е стръмно покачването на кривата на смъртността на болните с коронавирус у нас – за седмица говорим за 46% ръст, а на двуседмична база скокът е 124%. Това посочи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на традиционния седмичен брифинг на здравните власти.

България е на трето място в света по нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария, отбеляза още той.

За седмица говорим за 40% повече българи с COVID-19, а спрямо ситуацията от преди две седмици увеличението е 94%, посочи шефът на НОЩ.

По отношение на нарастването на случаите на заразата в Европа България също е в челото на негативната класация. Увеличават се рязко като брой хоспитализираните и настанените в интензивни отделения, каза още генералът.

България е на четвърто място по смъртност в ЕС след Словакия, Чехия и Унгария, и на първо място на Балканския полуостров. Заболеваемостта от COVID-19 в България достигна 483 на 100 хил. души. Това показват данните за последните 14 дни, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти. 

Страната ни се нарежда на девето място по разпространение на заразата в ЕС след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия и на трето място на Балканския полуостров.

Само в Търговище заболеваемостта е под 100 на 100 хил. души население. Най-тежко е положението в Бургас – 676 на 100 хил., на второ място е Плевен – 647 на 10 хил. души и София с 638 на 100 хил. души.

„България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса започна от Англия, Ирландия и Португалия – застигна целия континент. В Централна Европа и Балканите са най-високи стойностите“, каза доц. Кунчев.

По думите му мерките, които ще запознат да действат от понеделник са строги, но не се налага тотален „локдаун“ с ограничения за излизане или предвиждане.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че са взети всички мерки, за да няма ръст на заболеваемостта след вота.

Той обясни, че здравните власти са направили подробен медицински протокол, който в 14 страници дава насоки за провеждането на вота. По думите му 24 хил. души от изборната администрация вече са имунизирани, като дози на членовете на СИК, РИК и ЦИК ще се поставят до последния възможен момент.

„Подвижните избирателни секции се формират до последно, в зависимост от това, колко хора са пожелали да гласуват. Закупихме стотици еднократни костюми, които ще се ползват точно от тях. Закупили сме 14 хил. литра дезинфектант – няма риск за избирателния процес, ако хората спазват елементарните мерки, които сме наложили“,
обясни доц. Кунчев.

По време на брифинга беше съобщено още, че на изборната администрация приоритетно се поставят дози на Пфайзер/Бионтех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови