Експерт: Рискът да получите тромбоза от векторна ваксина е като да спечелите от лотарията

Няма практика да се смесват векторна и РНК ваксина, твърди д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн

OFFNews 22 април 2021 в 09:19 1892 0

Данните показват, че при първата доза на векторна ваксина тромбозите са толкова редки, че е можем да ги сравним с печалба от лотарията. Много правителства се поддадоха на обществения натиск и спряха употребата на този вид ваксини неоснователно. Това каза по БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария.

Той коментира и решението за поставяне на втора доза РНК ваксина след първа векторна:

Подобна практика все още няма, препоръчва се в няколко държави, очакваме да видим какъв ще е ефектът. Такова решение взеха в Германия и Франция. Ако комбинацията се окаже сполучлива, това ще позволи по-голяма гъвкавост на имунизационния процес, обясни специалистът, но подчерта, че все още няма данни от такива клинични проучвания. Очакват се резултати от подобно изследване в Оксфорд.

Д-р Илиев обясни и какво се има предвид под "по-напрегнат имунитет":

По-напрегнат имунен отговор означава по-силен, с по-висока степен на имунна реакция, но да се твърди, че подобен ефект ще има от смесването на двата вида ваксини все още е в сферата на спекулациите, подчерта той.

Според него, ако след първа доза и преболедуване се постави втора (след известен период) имунната система няма да се претовари. Специалистът каза още, че липсата на антитела след изкарана ковид инфекция не е показател, че няма да има ефект от ваксинацията, тъй като организмът има и клетъчен имунитет.

Д-р Илиев посочи, че все още няма категорични данни, че еднодозовата ваксина е по-ефективна, но е факт, че създава висока степен на имунна защита. 

"В най-лошия случай ще се ваксинираме веднъж годишно, за да се покрият новите мутации, коментира той по повод намеренията за включването на бустер доза при РНК ваксините.

По повод информацията за умишлено заразяване с коронавирус, каквито случаи вече е имало в някои държави, той беше категоричен, че подобни експерименти са много рисковани и не оправдават желанието за зелен паспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови