Дете, родено с черепна деформация, получава нов живот с лечение с каска

Деветмесечният Пелег Ротшилд е носил каска през половината от краткия си живот, за да коригира деформация на черепа. Сега майка му придружава родителите на други бебета със същия здравословен проблем

OFFNews 07 март 2023 в 14:51 2174 0

Пелег с лекарите си

Снимка Schneider Children's Medical Center

Отляво на дясно: д-р Кершенович, Пелег и д-р Олшинка

Само на 9 месеца Пелег Ротшилд вече е член на "Герои с каски" - проект, създаден в Детския медицински център "Шнайдер" в град Петах Тиква за родители на бебета, родени с деформации на черепа. Тъй като родителите на бебета, които вече са преминали през този процес, се срещат с други, които се притесняват от това, което предстои, се създава полезен, информативен диалог и дълготрайни приятелства. Необикновеният медицински случай, превърнал се в рутинна практика за лекарите от центъра разказва сайтът Ynetnews.com.

След почти пет месеца Пелег тържествено сваля каската си и я поставя до скрина с помощта на майка си Гал, 29 г., и баща си Асаф, 30 г. "Пурим е точно зад ъгъла, така че без каската ще трябва да измислим нов костюм", казва Гал. "Но все пак си заслужава".

Ръководителят на детската неврохирургия в Детския медицински център "Шнайдер" д-р Амир Кершенович казва, че между 10 и 20 % от бебетата се раждат с някаква степен на деформация на черепа. Понякога това се диагностицира от педиатър, а друг път от самите родители.

Състоянието, известно като позиционна плагиоцефалия, се проявява, когато определени области от главата на бебето придобият необичайно сплескана форма и вид. Плагиоцефалията причинява сплескване на едната страна на задната част на главата и често е резултат от постоянното лежане на бебето по гръб.

Мило, усмихнато момченце, Пелег наскоро преминава корекционното лечение с каска, на чийто гръб пише "Кралят на джунглата", с изрисувани върху нея животни. "Той наистина е крал", казват гордо родителите му, докато представят снимки, на които той изглежда като малък космонавт.

"Пелег е роден на 31 май 2022 г. в 11 ч. в Детския медицински център Шнайдер", казва майка му Гал. "Забелязахме, че нещо в дишането му не е наред, и казах на Асаф, че нещо в черепа му не изглежда както трябва, но той си помисли, че си въобразявам, така че го оставих, докато не ни насочиха към неврохирург."

Така малкият Пелег е диагностициран с краниосиностоза - вроден дефект, при който костите на черепа на бебето се съединяват твърде рано. Това се случва преди мозъкът на бебето да е напълно оформен. Когато мозъкът на бебето расте, черепът може да се деформира още повече.

След като веднъж вече е преживяла спонтанен аборт, фактът, че плодът не диша и не се движи само един месец преди раждането, кара Гал да се тревожи. "Решихме да направим цезарово сечение възможно най-скоро. Не ми се искаше да губя второ дете", казва тя.

В Отделението за интензивно лечение на новородени Гал предполага, че нещо не е наред с черепа на бебето, на което Асаф отговаря: "Той е перфектен, ти просто търсиш проблеми."

"Лекарят каза, че временните деформации се случват, когато бебето преминава през родовия канал и се оправят от само себе си", разказва Гал. "Но после си спомних, че е роден с цезарово сечение. Той никога не е минавал през родовия канал!"

Друг лекар също забелязва нещо и се консултирал с колегите си. Тогава в картината се намесва д-р Кершенович.

Той ни каза, че имаме две възможности. Единият е инвазивен и включва счупване на някои кости за пренареждане, а вторият вариант беше неинвазивен, с помощта на шлем. Помислихме и избрахме шлема. Бебетата са издръжливи, казва Гал. - Макар че в началото каската го притесняваше, Пелег в крайна сметка свикна с нея и я превърнахме в готин аксесоар, така че да му харесва да я носи.

С напредването на терапията Гал създава акаунт в Инстаграм, в който документира лечението. Тя напуска работата си като бранд мениджър в модна компания и избира да придружава родители, които преминават през същото, като наред с това изучава масаж на бебета и създава групи за споделяне на родители.

"Една терапевтка ми каза, че трябва да работя с бебета. Мислех, че е луда, но след като се роди Пелег, разбрах, че ми е писано да се занимавам с това. Страстта гореше в мен. Това е призвание. Това е, за което съм на тази земя", казва Гал.

Първоначално се страхувах до смърт. Не знаех нищо за това как да боравя с каската и как да я почиствам. Имах една брошура от болницата, която не беше достатъчна. След това ми препоръчаха групата "Герои с каски" във Фейсбук и най-накрая почувствах, че съм намерила място, където мога да говоря с хората за това, което преживявам. Сега се чувствам добре да помагам на разтревожените родители и да им показвам, че това не е краят на света.

След това Гал започва да споделя процеса лечение на малкия Пелег в Инстаграм. "Родителите се страхуват, че това състояние ще доведе до проблеми в развитието на детето им, а аз им казвам, че то ще достигне всички свои етапи, но всеки напредва със свое собствено темпо", казва тя.

"По време на дискусиите, които водя, виждам родители, които плачат, докато влизат, и усмихнати и обнадеждени, когато си тръгват. Те осъзнават, че имат уникално дете и си струва да го признаят като такова. Заедно ставаме по-силни."

Гал решава да работи за повишаване на осведомеността за плагиоцефалията и краниосиностозата, така че родителите на бебета с тези състояния да знаят, че те са добре познати и поправими.

Защо говорите за "нормализирането" му?

"Хората са склонни да ви гледат странно, така че това ви кара като родител да се чувствате сякаш нещо не е нормално с детето ви. Когато съм навън с него, се сблъсквам с безчувствени коментари. Други родители се страхуват да излязат от къщи и изчезват от полезрението за месеци. Хората трябва да разберат, че носенето на каска не означава, че детето страда", споделя майката на Пелег.

Д-р Кершенович казва, че каската е много ефикасно решение, при условие че детето е на възраст до шест месеца.

Първата година от живота е формираща година за развитието на черепа на детето. След това костите се втвърдяват. Каската задържа деформацията, като по този начин "принуждава" черепа да се развива нормално, тъй като мозъкът избутва плоската част на черепа в по-кръгла, нормална форма", казва той. - Има и друга, по-рядко срещана причина за използване на каска и това е краниосиностозата, която се случва веднъж на 3000 раждания. Ако не се лекува, тя може да доведе до повишено черепно налягане, недостатъци в зрението, когнитивни нарушения и др.

Тази уникална клиника в Детския медицински център "Шнайдер" се ръководи от д-р Кершенович и д-р Асаф Олшинка, сертифициран пластичен и естетичен хирург, член на Израелската медицинска асоциация и на Израелското дружество по пластична и естетична хирургия. Двамата пренасят лечението в Израел от времето, когато са работили като педиатри в Съединените щати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!