Да се правят министерски съвети през ден и да се показват на публиката е недопустимо! Това създава паниката

OFFNews 11 март 2020 в 16:24 5220 3

"Да се правят Министерски съвети през два дена и това да се показва на публиката е недопустимо, недопустимо. Това създава паниката. Това създава паниката! Самият факт, че, виждате ли, цялото правителство е там... Те какво ще решат? Какво! Къде е тоя министър на икономиката, който преди 40 дни трябваше да реши проблема със защитното облекло и с маските? Защо сега? Защо днес? Защо днес Софийската община, която прекалено добре познавам, решава какво да прави? Преди един ден се реши, че Втора градска ще поеме тези хора (бел. ред. с коронавирус)!" Така бившият директор на спешната болница "Пирогов" проф. Милан Миланов изрази възмущението си от политическия подход към темата "коронавирус" у нас чрез интервю за bTV.

Според него болниците "Пирогов" и "Света Анна" трябва да останат изолирани от коронавируса, там да се лекуват останалите пациенти, защото противното би затруднило тези два най-големи спешни центъра изключително много, защото те трябва да са в състояние да поемат много други пациенти с различни заболявания. В същото време обаче два от случаите вече са в "Пирогов".

"Това сериозно ще смути работата в "Пирогов" и трябва да сме готови за това, да са готови колегите - посочи проф. Миланов. - Причината: първият пациент е лежал два или три дена в "Пирогов". В това време при него са правени изследвания, рентгени, лаборатория, кръвта му е разнасяна, с не знам колко болни е лежал, колко от моите колеги - санитари, сестри, лекари - са имали досег с него. Те всички влизат в кюпа за карантина. Кой ще ги замести да работи в отделението? Доколкото знам, вътрешната клиника е затворена, ще бъде преместена. Това е свързано с много големи трудности. Доколко ще може да бъде опазена хигиената и в новото място няма ли да се пренесе?"

"Ако имах власт, бих затворил "Пирогов" и втората по големина спешна болница "Света Анна" в аспект: "Не се приемат болни, дори с най-малкото съмнение, че има коронавирус" и бих оставил тези болници, тъй като те са многопрофилни, да работят с останалите хора, защото нито инсултите са по-малко, нито инфарктите, нито травмите" - каза професорът.

Според проф. Миланов "за разлика от колегите ми в "Пирогов", в национален мащаб ние катастрофално закъсняхме, катастрофално".

"Бих бил доволен, ако това заседание на МС от вчера, където се показаха маски готови, професори, академици беше проведено преди 40 дни, и то на тъмно, на затворено. И ако сега вече имахме маски, имахме облекла, а не да ми внасят от Турция" - посочи той.

Според него София също много е закъсняла с мерките.

"Разумът и опитът показват, че всичко това трябваше да бъде решено предварително. Не днес, когато вече имаме засегнати хора в София. Аз очаквам взрив в София и всеки нормален лекар, който разбира от здравеопазване, го очаква, защото София е най-големият град, София сутрин се пълни, вечер се изпразва - това е огромно движение на хора. Контаминацията е неминуема. Няма защо да плашим хората, защото това е един обикновен грип, обикновено протичащ, с усложнения при някои пациенти. Това е вярно. Контаминацията не е по-висока, отколкото при грипа. Смъртността не е по-висока, няма защо населението да се плаши, лечението е същото като при грипа, може да бъде извършвано в домашни условия. Аз съм категорично против паниката.

Но всички тези неща трябваше да бъдат решени предварително както по отношение на защитните облекла и маските, така и по отношение на претовареното политическо въздействие върху моите колеги. Голяма част от тези хора са ми приятели и добри познати и аз усещам - по физиономиите им познавам - как не могат да се съгласят с политическия натиск върху тях, защото това по политически път не се решава. Решава се с експерти, със здравеопазване, със система", каза още проф. Миланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

3

Бухльо

13.03 2020 в 22:37

Прав е човекът. Вместо да се показват и да философстват "по телевизора", трябваше още преди първия случай у нас да вземат мерки.

3930

2

KhanKrum359

11.03 2020 в 19:34

Да, прав си Милане! Ама кой да слуша? И в "префасонираната" на инфекциозна болница Втора градска, кой ще лекува наистина тежко болните от корона вирус? Сегашния й персонал - ми то трябват поне едно 50-100 интензивни легла, готови да лекуват тежък респираторен дистрес? Добре, ти, Стоян, аз и няколко други ще отидем, ама другия персонал? Реаниматори, интензивни сестри, лаборатория? Колко работещи респиратора ще има? Те ще се чупят - кай ще ги поддържа? При тези стигнали до интубация и ИБВ колко е смъртността? Или идеята е да ги метнем във Втора градска и да ги зарежем - който оцелее - оцелее, който не - Бог да го прости! Ми то тогава можем да не правим и нищо, ще е по-евтино и със същия резултат....

6145

1

kokoten

11.03 2020 в 17:46

Прав си,Милане...ама трябва да имаш мозък за да решаваш нещата правилно....това с Пирогов беше най-голямата глупост и сега няма полезен ход....всъщност глупост беше да се опитваме да спрем короната с противоепидемични мерки...от 100 години се опитваме да се отървем от грипа и успеха ни е почти нулев...с всички тия мерки и непрекъснатото говорене за тях се създава ненужна паника и напрежение....спокойно,това си е един грип наистина,ще покихаме една седмица и ще се оправим,а междувременно ще похарчим маса пари и нерви и ще изтощим системата....истинските болести ще си останат в същото състояние и мъката ще продължи....
 
X

Да помогнем на украинските деца!