Д-р Маджаров: БЛС ще отнема лекарски права за фалшиви сертификати

OFFNews 09 ноември 2021 в 11:45 1168 1

Снимка Архив/БТА

„Издаването на фалшив сертификат е акт, който отнема правото на живот. Такъв лекар не може да продължи да практикува професията си".

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Маджаров, при откриването на 8-та годишна конференция за Иновации и добри практики в здравния сектор на "Капитал".

По думите му обществото очаква от БЛС отговор на тревожния въпрос за фалшивите сертификати и позицията на съсловието е, че при доказване на такава измама и преди присъда от съда, правата на нарушителите ще бъдат отнети.

Конференцията беше открита от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров според когото, въпреки че Делта вариантът е по-опасен от предишните варианти, у нас по-ниската смъртност се дължи на усилията на нашите лекари.

„В най-тежката пандемична вълна сме, броят на заразените е с 30% по-висок, а коефициентът на смъртност сега е около 3.5%, като в предходните вълни беше около 10%, посочи той.

По думите му вторият много важен показател е, че относителният дял на хоспитализациите е по-нисък – 25% по-малко хоспитализации, което доказва успехите на лекарите в доболничната помощ и общопрактикуващите лекари. Аплодисментите за болничната и доболничната помощ са напълно заслужени", изтъкна министър Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че според проектобюджета на НЗОК за 2022 политиките за овладяването на пандемията ще продължат и ще бъдат застъпени цели за повишаване на цените на определени клинични пътеки в резултат на преговорите с Българския лекарски съюз.

Магистър-фармацевт Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз подчерта, че е необходимо възстановяване на диалога в сектора, за да бъде успешна всяка добра практика и иновация, защото това е гарантът за разбиране, приемане и въвеждане в практиката.

Изпълнителният директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании (ARPharM) Деян Денев посочи, че основната иновация в пандемията – ваксините – не намериха добра почва у нас, но се допусна нарастване на скептицизма към тях. Според Денев ни очаква още една вълна от недиагностицирани и усложнени пациенти, които са останали извън фокуса на медицината поради пандемията и призова за силно управление и далновиден бюджет за 2022 година. Необходимо е и иновативно решение за удължаването на протоколите на пациентите, подчерта Деян Денев.

Пациентските организации бяха представени от адв. Христина Николова от Сдружение за развитие на българското здравеопазване, която изтъкна, че пандемията е катализаторът за качествени промени – да се намали излишното разкарване на пациентите за лекарства, за изграждане на съвременни протоколи за лечение на ковид и други заболявания.

„Хроничните пациенти бяха пренебрегнати и лечението им бе възпрепятствано, поради което очакваме бум на тези проблеми в бъдещи, но вярвам, че пандемията ще доведе до нови добри практики", подчерта адв. Николова.

В рамките на официалното откриване бяха връчени и наградите на Четвъртия конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор на Капитал и биофармацевтичната компания АбВи, в който участваха 46 проекта от цялата страна.

Първа награда за медицина в конкурса спечели Клиниката по онкологична хирургия, УМБАЛ „Д-р Георги Странски"– гр. Плевен с проекта Вакуум - асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза.

Втора награда бе присъдена на Центъра по молекулна медицина на МУ-София за проекта Молекулярно–генетични изследвания при фамилен рак на гърдата и яйчника в България.

Третата награда за медицина на д-р Радка Масларска от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда за проекта Лечение на хемангиоми при новородени.

Наградата за дигитален проект бе присъдена на Център Тацитус за Интерактивен метроном в полза на децата с аутизъм, а отличеният пациентски проект бе на Федерацията за адаптирана физическа активност за Програмата ми за адаптирана физическа активност на деца със специални потребности, която донесе на България общо 32 медала от европейски състезания по плуване, лека атлетика, волейбол и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews