Д-р Константинов: Министърът на здравеопазването показва тежки зависимости от фармацевтичната индустрия

Загубена обществена поръчка за 1 млн. и 600 000 лв. е достатъчен аргумент да бъде махнат за назидание един директор, твърди бившият шеф на УСБАЛО

OFFNews 13 юли 2022 в 10:46 2570 0

д-р Стефан Константинов

Снимка Архив/БТА

д-р Стефан Константинов, бивш директор на УСБАЛ по онкология (вдясно)

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова показва тежки зависимости от фармацевтичната индустрия и това не е само моят случай, коментира освободеният директор на университетската болница по онкология в София д-р Стефан Константинов по bTV. Според него уволнението му не е политически акт, а отвръщане на удара заради засегнати финансови интереси на фармацевтични компании.

"В нашата болница се купуват годишно 36 млн. лв. лекарства, правим обществени поръчки, това е много важен пазар, една част от тези лекарства може да не стигнат до пациента, ако няма много ясен контрол от страна на ръководството, могат да стават страхотни неща. Една част от мотивите са, че не са удовлетворени финансови интереси", подчерта бившият директор на УСБАЛО.

Рокада в Онкологията: директорът и бивш здравен министър Стефан Константинов е отстранен

Днес в една от медиите се претопля една обществена поръчка за 1 млн. лв., която я има в сигнала и по която е правена проверка на прокуратурата – тя е за 1 млн. и 600 000 лв. на година за доставка на изотопи от една фирма. Фирмата обаче губи обществената поръчка и обжалва в КЗК. В КЗК потвърждават, че решението на болницата е правилно, фирмата не е съгласна и обжалва пред ВАС. От ВАС също потвърждават, че болницата е права. Обществената поръчка печели фирмата, която дава по-ниска цена. Хайде сега, познайте директорът на фирмата, която е обжалвала и е загубила поръчка за над 1 млн. лв., къде се намира в момента. Директорът на тази фирма е зам.-министър на здравеопазването, а в момента изпълнява функциите на министър на здравеопазването, защото след като г-жа Сербезова свърши толкова "хубави дела" сега е на заслужена почивка, каза д-р Константинов и допълни - Вие ми кажете дали 1 млн. и 600 000 лв. са достатъчен аргумент да бъде махнат за назидание един директор.

Той допълни, че има и други доказателства за зависимости на министъра и може да ги предостави, ако някой ги поиска.

Константинов отново подчерта, че мотивите, които е изтъкнало министерството, са несъстоятелни и че е било демонстрирано как се впряга обществен ресурс, за да се търсят проблеми там, където ги няма.

Уволненият директор увери, че болницата е в прекрасно финансово състояние и изтъкна, че заварените 7 млн. лв. просрочени задължения са били "стопени" за четирите години, в които е бил директор на Онкологията. Били са изплатени и данъци за 1 млн. и 200 000 лв. към Столичната община.

Освободеният директор на Онкологията: Смяната ми не е политическа поръчка

Той обясни финансовата стабилизация на болницата, която доскоро управлява, със спирането на "течовете".

"Тези течове засегнаха големи финансови интереси, аз винаги съм знаел, че в един момент ще отвърнат на удара, намериха добра почва в лицето на здравното министерство и го направиха", каза Константинов.

Д-р Константинов посочи и още един мотив за атаката срещу него - позицията му за Националния противораков план:

Абсолютно възможна причина е мнението ми, че начинът, по който се подготвяше антираковия план, не е най-добрият. Той трябва да се подготвя от Министерството на здравеопазването. Не може да се дава на частни субекти, трябва да участват широк кръг хора, без да се изолират държавните и общински болници от правенето на един такъв план. Сега този план, в модифициран вариант, е публикуван за обществено обсъждане. Смятате ли, че ще има човек, който ще го критикува, ако знае какво може да му се случи?, запита риторично Константинов.

По думите му е много важно хората да разберат, че наистина не става въпрос за нарушения, а за много по-важни интереси. Според него реакцията на институциите ще покаже дали решават реалните проблеми на хората или служат за "бухалка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови