Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Близо 5000 случая на рак на простата се откриват у нас годишно

Информационната кампания „Заедно срещу рака на простатата“ напомня за ползите от профилактични прегледи при мъжете над 50 г.

Янка Петкова 03 ноември 2022 в 17:04 2661 1

кампания

Снимка PR Play

д-р Стамен Банковски, управител на Астелас за България, Унгария и Румъния, проф. Асен Дудов, председател на БОНД, проф. Марин Георгиев, председател на БУД, Иван Лечев

4983 нови случая на рак на простата се диагностицират в България годишно (статистиката е от 2020 г.), 1215 са случаите на починали с диагнозата пациенти. Данните за страната представи проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД) на семинар за журналисти, с който беше поставено началото на информационната кампания „Заедно срещу рака на простатата“, която тази година се провежда под мотото „Моето здраве е моя отговорност“.

Кампанията популяризира профилактичните прегледи за рак простатата сред мъжете на възраст над 50 години. Прегледите включват PSA кръвен тест и ехографски преглед и се заплащат от НЗОК на всеки две години. 

Статистиката за заболяването

Ракът на простатата е проблем от световен мащаб, каза проф. Асен Дудов, като обясни, че това заболяване е второ по честота при мъжете в света с 1,4 млн. диагностицирани през 2020 г. Данните показват, че през същата година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България.

Заболяването е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете както в Европа (20,2%), така и у нас (24,4%). Проф. Дудов отбеляза, че рискът от развитие на рак на простатата при мъжете под 75-годишна възраст се среща при един на 12 души, а рискът от смърт от заболяването преди навършване на тази възраст - при един на 103 мъже в Европа. Ракът на простатата е петата водеща причина за смърт сред онкологичните заболявания. В Европа през 2020 г. вследствие на болестта са починали 108 088 мъже.

Проф. Дудов обясни, че петгодишната относителна преживяемост при локализиран и регионален рак на простатата е 100% в сравнение с 30,5% при метастазирал рак. Именно затова ранната диагностика и своевременното лечение са от ключово значение. В същото време в България диагностицираните в трети и четвърти стадий са 23,8% от всички нови случаи, 10,1% са с неустановен стадий, а в първи и втори стадий са 66,1%.

"Първите изследвания е препоръчително да се направят във възрастта 40-45 години", каза проф. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница. Той очерта и пътя на пациента: посещение при личния лекар - направление за извършване на PSA тест и ехографски преглед - посещение при уролог - хирург - специална образна диагностика.

проф. Марин Георгиев

Урологът посочи, че страната ни разполага с всички необходими условия за ранно диагностициране на рака на простата, а достъпът до специалисти е значително по-лесен от този в други европейски държави. Прилага се роботизирана хирургия, която е златен стандарт за лечение на болестта.

Необходимост от скрининг и подценяване на профилактиката

Едва 7% от българските мъже в рискова възраст са се възползвали от възможността за тестване и изследване по НЗОК през миналата година, изтъкна проф. Асен Дудов. По думите му дезинформацията за странични ефекти от прегледа и за болка възпират много от мъжете да се подложат на профилактичен преглед.

"Колкото по-рано се установи заболяването, толкова по-малко са страничните ефекти от лечението", категоричен бе онкологът и подчерта, че съвременното лечение на болестта е значително усъвършенствано, органосъхраняващо, запазва се еректилната функция.

Музикантът Иван Лечев призова мъжете да проследяват състоянието си редовно според препоръките на лекарите и да не забравят, че здравето им е тяхна отговорност. „Има достатъчно доказателства в медицината, и лекарите ще го потвърдят, че открит навреме, ракът на простатата е лечим. Затова е важно мъжете над 50 години да не отлагат да се изследват, а ако се наложи и да се лекуват“, каза Лечев.

Иван Лечев

Кои са рисковите фактори

Рисковите фактори са възраст над 50 г., бяла раса и фамилна обремененост, каза за OFFNews урологът проф. Марин Георгиев.

Азиатците боледуват от 10 до 30 пъти по-рядко от рак на простатата. Огромно популационно проучване преди година показва, че азиатците, които живеят трайно в САЩ са с 10 пъти по-висока по-висока заболеваемост от рак на простата от сънародниците си. Това подсказва, че факторът среда и по-конкретно диета, също играе важна роля. Не може обаче да се каже кое точно от диетата – в началото се е считало, че това може да са животински мазнини. В същото време обаче при ескимосите, които приемат страшно много мазнини, няма по-голяма заболеваемост, коментира проф. Георгиев и допълни, че мъж, чийто бащата е имал рак на простатата е с 4 пъти на по-голям риск от проява на болестта. Тези случаи се следят внимателно, каза специалистът.

Подмладява ли се болестта

По думите му ракът на простатата се "подмладява" и това е резултат от по-добрата информираност и по-ранната профилактика.

"Най-младият пациент, вече 5 години след операцията, е на 51 г( беше диагностициран на 46 г), имал съм пациент на 39 г. в напреднал стадий, баща му с рак, никой не е вярвал, че той на 39 г ще има рак на простатата", каза проф. Георгиев.

Той каза още, че пациенти с радикална простатектомия (отстраняване на простатната жлеза) могат да имат еректилна, но не и оплождащата функция. Затова в случай на необходимост сперматозоидите се вземат от тестисите. Това е отдавна установена практика при репродуктивните специалисти, посочи той.

По думите на проф. Асен Дудов, ако се налага химиотерапия, на мъжа в репродуктивна възраст се предлага замразяване на сперма. Това обаче са единични случаи, той като ракът на простатата засяга предимно мъже, които се преминали възрастта за възпроизводство, уточни той.

проф. Асен Дудов

Има ли редициви

Според проф. Дудов дали болестта ще се завърне зависи от стадия ѝ.

Колкото по-ранен е, толкова по-малко вероятно е ракът да се върне. Все пак ние наблюдаваме  пациентите си. В огромния процент от случаите лечението не просто удължава живота, над 70 % от тях ние успяваме да излекуваме радикално и напълно, каза онкологът.

д-р Стамен Банковски, управител на Астелас за България, Унгария и Румъния, проф. Асен Дудов, председател на БОНД, проф. Марин Георгиев, председател на БУД, Иван Лечев

Информационната кампания "Моето здраве е моя отговорност" е обвързана със Световния месец на мъжкото здраве – ноември и се провежда за шеста поредна година от Astellas България в партньорство с Българското онкологично научно дружество и Българското урологично дружество. Посланици на кампанията тази година са музикантът Иван Лечев, проф. Асен Дудов и проф. Марин Георгиев.

По време на събитието бе представен и специално заснетият видео клип с участието на посланиците на кампанията „Моето здраве е моя отговорност“. През месец ноември той ще бъде излъчван на екраните на станциите на метрото в София, както и на екраните в чакалните на 13 лечебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол и Видин. Видеото ще бъде разпространявано и онлайн.

Посланията на кампанията ще бъдат популяризирани чрез брандирани автобуси в София и Варна, билборди и метро пана. Освен подкрепата на Столична община и „Метрополитен“ АД за излъчването на видеото в метрото, кампанията получи подкрепа и от летище София. Пътниците, преминаващи през аерогарата, ще видят в мъжките тоалетни разлепени стикери с информация за необходимостта от изследване на PSA за мъжете над 50 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!