Българките се ''пазят'' от нежелана бременност с прекъснат полов акт, едва 3% ползват хапчета антибебе

Кампанията "Жените имат право" на Българското дружество по акушерство и гинекология информира за ползите от оралната хормонална контрацепция

Янка Петкова 12 декември 2022 в 15:01 9050 0

проф. Асен Николов

Снимка Health PR

проф. Асен Николов, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология

Българката във фертилна възраст се предпазва от нежелана бременност основно чрез прекъснат полов акт и календарен метод (ориентиран преди и след датата на овулация). Неефективните методи на контрацепция обаче са причина за първото ѝ място по аборти сред европейските държави.

Информационна кампания на Българското дружество по акушерство и гинекология акцентира върху ползата от употребата на орални хормонални контрацептиви. Инициативата "Жените имат право" популяризира употребата на хапчетата антибебе като метод за предпазване от нежелана бременност с над 90% ефективност и елиминиране на усложненията от евентуален аборт. 

Дружеството подема кампанията с амбицията да осъвремени знанията на българките в репродуктивна възраст за правото на по-качествен и безопасен сексуален живот чрез избора на съвременна контрацепция, която има и допълнителни ползи за здравето им.

Статистика на прекъснатите бременности у нас

България е на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности във възрастовата група 15-49 години, и трета в Европа по аборти след Армения и Грузия. Всеки месец у нас се прекъсват около 1000 бременности сочат фактите, с уговорката, че статистиката отчита само легално регистрираните аборти, което означава, че броят им е значително по-голям. Това означава, че 1/3 от бременностите у нас завършват с аборт, посочи председателят на Българското дружество по акушерство и гинекология и началник на Родилното отделение в СБАЛАГ „Майчин дом“. проф. Асен Николов. По думите му основната причина за големия брой прекъснати бременности са несигурните методи за предпазване от зачеване, които използват българките.

проф. Асен Николов

Историята на абортите в България

Законодателството у нас позволява легален аборт по желание до 12 г. с. от бременността. Това невинаги е било така, защото закон от 1896 година забранява да се извършват операции за прекратяване на бременността, а на лекарите, дръзнали да го нарушат, се отнема правото да упражняват професията си. Легализирането на абортите става през 1956 г. Следват години на драстичен ръст на интервенциите, които достигат пика си през 70-те години на миналия век. Според данни на Националния център по обществено здраве и анализи през 1972 г. абортите у нас са 150 000, а родените бебета 130 000. тенденцията за превес на абортите над ражданията се запазва до 2000 г. След нея настъпва спад на абортите по желание и макар раждаемостта да се увеличава тя остава по-ниска в сравнение с предходните години.

Какви са рисковете за здравето след аборт

Кървене с различна продължителност, спазми, световъртеж, гадене са леките странични ефекти от аборта, които отшумяват след седмица. Прекъсването на бременността обаче крие и сериозни здравни рискове: увреждане на матката, механични увреждания на маточната шийка, прекомерно кървене, непълно изчистване на аборта. В редки случаи може да се стигне до усложнения, които могат да предизвикат смърт, казва проф. Николов.

Споменатите усложнения могат да доведат до повишен риск при бъдещо раждане, особено при жени с диабет, високо кръвно, бъбречни и белодробни заболявания. Повишава се и рискът от преждевременно раждане или раждане на бебе  ниско тегло.

Какви контрацептивни методи са популярни у нас и каква е ефективността им 

Най-слабо ефективни (70%) са спермицидните кремове и пяна, календарният метод (ориентиран към датата на овулация), прекъсването на половия акт. Ползването на диафрагма, презервативи, гъба със спермицидни агенти, шапка на шийката на матката има 80% ефективност за предпазване от нежелана бременност. Оралните хормонални контрацептиви дават над 90% защита от забременяване, посочи проф. Иван Костов, директор на СБАЛАГ Майчин дом.

проф. Иван Костов

По думите му схващанията, че противозачатъчните хапчета могат да доведат до напълняване, нежелано окосмяване или поява на акне са отживелица, той като според изискванията на СЗО съвременните орални хормонални контрацептиви съдържат минимално необходимото количество естроген и не предизвикват споменатите реакции у жените, които ги употребяват.

Много от съвременните орални контрацептиви са с естествени естрогени, което предполага изключително ниско ниво на риск. Препаратите са адаптирани към женската физиология и са максимално близки до биологичната цикличност, обясни акушер гинекологът.

Все още много колеги споделят идеята, че трябва да има почивка след определен период на приемане на орална хормонална контрацепция. Това в живота го няма – хормоните не "излизат в отпуск", не бива да се прекъсва цикъла, за да е максимално физиологично приемането, подчерта проф. Костов.

д-р Гергана Коларова

Ползите от хапчето антибебе

Употребата на съвременни орални хормонални контрацептиви е свързана с предпазване от доброкачествени заболявания на млечните жлези, някои видове рак, нежелано окосмяване, остеопороза, с лечение на акне, както и с благоприятно повлияване на болезнена менструация, ендометриоза, поликистоза на яйчниците, пременструален синдром и др., каза д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ болница „Св. София“. Модерните контрацептиви не са свързани с риск от рак на млечната жлеза, рак на яйчниците, рак на лигавицата на матката, нито с напълняване и нежелано окосмяване.

Сред оралните хормонални контрацептиви има иновация с естроген от естествен произход, за чиито предимства говори д-р Георги Коларов, специалист по ендокринни гинекологични заболявания. Сред тях са висока контрацептивна ефективност, стабилен и предвидим менструален цикъл, метаболитна неутралност, минимална намеса в чернодробните функции и лекарствения метаболизъм на фона на допълнителни ползи за здравето, категоричен бе той.

Хормоналните контрацептиви са предпочитани от повече от 80% от жените на възраст между 15 и 45 г. за предпазване от нежелана бременност, но почти всяка пета жена ги взема и за контрол на цикъла и почти всяка трета - за контрол на болката по време на менструация, а над 15% от жените - при проблемна кожа, акне или нежелано окосмяване поради антиандрогенния им ефект, показват данните от скорошно допитване за предпочитанията на жените в Америка.

Репродуктивни ползи

Оралните хормонални контрацептиви осъществяват превенция на риска от безплодие, превенция на инфекции, предавани по полов път, понижаване на честотата на извънматочната бременност чрез ефективно предпазване от нежелана бременност и понижаване на честотата на абортите и съответно понижаване на честотата на усложненията след аборт. Младите жени, които използват перорална контрацепция, впоследствие не страдат от първично безплодие, забременяват по-лесно и като цяло дългосрочната употреба на контрацептиви е свързана с по-добър фертилитет.

Правилният избор на медикамент може да бъде направен само след консултация с опитен акушер-гинеколог, подчертават специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!